Gekte op woningmarkt voorbij: toch nog lastig voor starters

Stockfoto © iStock
De hysterie op de woningmarkt lijkt definitief voorbij. Door de hogere hypotheekrente dalen de prijzen van koopwoningen en is overbieden niet langer de norm. Toch blijft het voor starters lastig om een koopwoning te vinden.
Dat zei Etiënne Erkens, makelaar en voorzitter van de NVM-afdeling Limburg, in L1mburg Centraal. Hoewel het op dit moment makkelijker is om aan een bezichtiging en tot een bieding te komen, hebben veel starters last van de gestegen hypotheekrente. “Die stijgende maandlasten kunnen er hard inhakken.”

Energielabel

Ook de energiecrisis heeft zijn weerslag op de woningmarkt. “Voorheen was het energielabel het ondergeschoven kindje, nu zie je dat dit voor kopers vraag één is,” aldus Erkens. “Daarbij kijkt men heel erg naar het daadwerkelijke verbruik en niet zozeer naar het maandelijkse voorschot dat wordt betaald.”

Timing

Het zal geen verrassing zijn: goede geïsoleerde, instapklare huizen zijn het meest gewild. Ondanks de onzekere tijden waarin we leven, is het volgens Erkens een goed moment om een huis te kopen. “Als je toe bent aan een thuis en je wil kopen voor de langere termijn, dan maakt het niet uit of je dat nu doet, een jaar geleden, of over tien jaar. Neem weloverwogen je beslissing. Het is zeker geen verkeerd moment om voor een koopwoning te gaan.”
Bekijk een reportage over Limburgers die hun huis hebben verduurzaamd: