Onno Hoes benoemd tot waarnemend burgemeester in Roermond

Onno Hoes © Jean-Pierre Geusens
Onno Hoes wordt waarnemend burgemeester in Roermond. Gouverneur Emile Roemer heeft de VVD'er zaterdag beëdigd.
Hij volgt Rianne Donders op die per 1 november is opgestapt.

Ervaring

De 61-jarige voormalig burgemeester van Maastricht heeft al kennis gemaakt met de fractievoorzitters van de gemeenteraad en de wethouders. Op dinsdag 15 november de in Leiden geboren VVD'er hij formeel in de bisschopsstad. Hoes zal regelmatig verslag uitbrengen aan de gouverneur. Hij blijft aan als burgemeester totdat er een nieuwe is gevonden. Begin volgend jaar wordt de benoemingsprocedure gestart. De verwachting is dat in het derde kwartaal van 2023 de nieuwe burgemeester aan het werk kan.

Juiste kandidaat

Volgens de provincie is Hoes de juiste kandidaat omdat hij grote bestuurlijke ervaring heeft. Verder denkt de provincie dat hij in staat is om de partijen bij elkaar te brengen. "Ik vertrouw erop dat waarnemend burgemeester Onno Hoes een goed functionerend en toekomstbestendig openbaar bestuur in de gemeente Roermond zal weten te bevorderen. Daarbij horen ook passende bestuurlijke verhoudingen. Met zijn ervaring is hem dat wel toevertrouwd", zegt gouverneur Roemer in een verklaring.

Maastricht

Eerder was Onno Hoes gedeputeerde in Brabant. Daarna werd hij burgemeester van Maastricht, waar hij in 2015 vertrok. Verder is hij vicevoorzitter van de VVD. Eerder dit jaar deed hij een gooi naar het voorzitterschap, maar de verkiezingen verloor hij.

Donders

Rianne Donders stapte begin deze maand op. Reden was dat ze een 'onoverbrugbaar verschil had met de meerderheid van de raad.' Daardoor kon ze haar taak als burgemeester niet uitvoeren zoals ze zou willen. Ze lag regelmatig in de clinch met de voor corruptie veroordeelde Jos van Rey.