Sloop Casa Verde Kasteeltuinen Arcen begonnen

De sloop van Casa Verde kost ongeveer 50.000 euro. © L1 (Robert Janssen)
In de Kasteeltuinen Arcen is een begin gemaakt met de sloop van de Casa Verde. Deze grote glazen kas met mediterrane bomen en planten moet worden afgebroken vanwege de veiligheid.
Na een storm in februari dit jaar en hierop volgend technisch onderzoek werd duidelijk dat de kas niet meer veilig was. Vanaf juni werden bezoekers niet meer toegelaten en werd besloten de kas af te breken na het zomerseizoen.

Sloop

Met een grote kraan wordt de Casa Verde, het groene huis, gesloopt. Met een grijper wordt het glas, de buizen en ander materiaal naar beneden gehaald. Een klus die is uitgesteld tot na het zomerseizoen, maar wel noodzakelijk is. "Het bleek dat deze kas niet meer veilig was. Hij heeft meer dan 35 jaar dienst gedaan, maar door roestvorming is de constructie niet meer goed", zegt parkmanager Rob Rambags.

Mogelijkheden

Het doet hem wel wat dat de mediterrane kas voor de vlakte gaat, al biedt het ook weer mogelijkheden. Rambags: "Het was vooral schrikken toen duidelijk werd dat de kas niet meer veilig was. Inmiddels ben ik van de schrik bekomen, en kijk uit naar het nieuws wat er voor in de plaats komt." Er komt niet opnieuw een glazen kas, dat is volgens de parkmanager veel te duur: "Dan praat je over miljoenen euro's en die hebben we niet."

Flora behouden

Bij de sloop wordt geprobeerd de bomen en planten die erin staan te behouden, zoals palmen, varens en vijgen. Mogelijk krijgen die een plek in de nieuw aan te leggen mediterrane tuin. Door het opwarmende klimaat is het niet meer nodig om deze planten en bomen onder glas te houden. "Het is wel dubbel dat we daarvan profiteren", aldus Rambags.
De sloop van de Casa Verde kost zo'n 50.000 euro. Begin december moet het werk klaar zijn en kan begonnen worden met de aanleg van de nieuwe tuin.