Actie tegen grijze pieten bij sinterklaasintocht in Venlo

Een grijze piet © Kinderfeesten Venlo (Facebook)
De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) houdt op zondag 13 november in Venlo een actie tegen grijze pieten die meelopen tijdens de Venlose sinterklaasintocht. Grijze pieten zijn volgens de actiegroep een "racistische schijnoplossing".
Voor het eerst lopen er tijdens de Sinterklaasintochten in Venlo en Blerick roetveegpieten rond, al blijven ook de grijze pieten van vorig jaar aanwezig. Het gaat om een geleidelijke transitie.

Probleem bagatelliseren

Het behoud van de grijze pieten stuit de actiegroep tegen de borst. Daarom roept ze iedereen op om die zondag naar Venlo te komen en te demonstreren. Het intochtcomité in Venlo presenteerde twee jaar geleden de grijze piet, net zoals in onder meer Breda, Dordrecht en Leeuwarden. Deze laatste drie steden zijn daar inmiddels van afgestapt, maar Venlo blijft volgens de actiegroep als laatste stad in Nederland vasthouden aan een oplossing die volgens KOZP het probleem bagatelliseert.

Duidelijke afstand

KOZP wil ook in Venlo een "zichtbare, impactvolle verandering". De actiegroep eist een "duidelijk afstand nemen van de blackface-traditie en het gezicht niet meer volledig schminken. Dat wil zeggen, een piet zonder raciale en karikaturale kenmerken. Géén ‘afro’-pruik, noch rode lippenstift, noch oorbellen of kraag, noch zwarte, bruine óf grijze schmink en met een paar lichte veegjes."