Video: Techgigant Microsoft ontwikkelt Limburgse muis

Jara en John met de speciale computermuis © L1 / Ruud van Broekhoven
Een werelduitvinding bedacht op een zolderkamer in Steyl. John Helmes heeft een computermuis bedacht die ook door mensen met een beperking goed te gebruiken is. En dat bleef niet onopgemerkt. De Amerikaanse techgigant Microsoft gaat de muis in ontwikkeling nemen.
Zijn dochter Jara bracht hem op dit idee. Zij liep bij haar geboorte een hersenbeschadiging op. Door die beperking kan ze geen normale computermuis bedienen.

Accessoires

De man uit Steyl werkt als productontwikkelaar bij Microsoft, en ontwierp daar zogenaamde adaptive accessoires waarmee hij een muis zo kan aanpassen dat ook zijn dochter de computer kan bedienen.

3D-printer

Op zijn werk gebruikt Helmes al jaren 3D-printtechnieken om prototypes te maken. Hij opperde zijn idee tijdens een jaarlijkse pitch en kreeg groen licht. Het prototype werd vervolgens in het diepste geheim getest op Kindcentrum Ulingshof in Venlo. Hier wordt onderwijs, revalidatie en zorg aangeboden voor kinderen en jongeren tussen de 2 en 20 jaar.

Bijzonder

Volgens Hans Ploum van Ulingshof is dit product heel belangrijk voor de doelgroep: "Er zijn allerlei producten op de markt maar daar kom je vaak net niet helemaal uit. Maar het hulpmiddel van Helmes kan op maat gemaakt worden en dat maakt het heel bijzonder." De testresultaten zijn positief en volgens Ulingshof maken kinderen door deze nieuwe ontwikkeling een mooie ontwikkeling door.