'Pieten in Venlo en Blerick lichter dan afgelopen jaar'

Sinterklaas op zijn paard. © iStock
Tijdens de Sinterklaasintochten in Venlo en Blerick zet de organisatie verder in op de geleidelijke transitie. Zo lopen er voor het eerst roetveegpieten rond, al blijven ook de grijze pieten van vorig jaar aanwezig.
"Maar die zijn wel lichter dan afgelopen jaar", zegt voorzitter van het comité Kinderfeesten Joep Raemakers. "De discussie tussen voor- en tegenstanders van een bepaalde kleur piet wordt erg op het spits gedreven. Er wordt ook vaak niet goed naar elkaar geluisterd. Dat maakt het wel moeilijk."

Kleurrijk

"Onze pieten gaan er de komende intocht ietsjes anders uit zien dan afgelopen jaren. Het comité zet de transitie voort. De pieten van dit jaar hebben gekleurde handschoenen en gekleurde sokken aan. Daarnaast lopen er enkele veegpieten rond", legt Raemakers uit. "Wij zetten zo in op een afspiegeling van de maatschappij."
Over de uitvoering in de praktijk en of mensen die een pietenrol vervullen zelf mogen kiezen, wil Raemakers niets zeggen.

Geleidelijk

Het Venlose comité zet dus nog niet in op een volledige transitie naar roetveegpieten. "Ieder jaar zal piet een stukje meer richting de kant van de tegenstanders van zwarte piet komen", legt hij uit. "Wij kiezen voor de geleidelijkheid. Als je ziet waar de piet vandaan komt, is er al een hele transitie gemaakt. Vroeger liep hij nog met een ketting, een roe en een zak."

Schijnactie

Lena Maas van actiegroep Venlo Kan Het noemt het een schijnactie. "Je ziet dat er racistische kenmerken zitten aan zo'n zwarte piet-figuur. Waarom dringt het niet tot ze door dat het hele karakter een verwijzing is naar zwarte mensen en de racistische bejegening."

Demonstratie

Actiegroep Venlo Kan Het heeft al laten weten met een tegenactie te komen nu grijze pieten gehandhaafd blijven. "We leven in een land waar iedereen het recht heeft om te demonstreren, dus dat respecteren wij", laat Raemakers weten. Maas geeft aan dat nog niet zeker is hoe die actie eruit komt te zien.