Vorig jaar minder panden omgebouwd tot woonhuis

In de woonkamer zijn de glas-in-lood ramen zichtbaar. © Funda
Zo'n 725 woningen zijn er vorig jaar in Limburg bijgekomen door het ombouwen van gebouwen als winkels, kantoren en fabriekspanden. Daarmee lag het aantal zogeheten woningtransformaties lager dan een jaar eerder.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van nieuw onderzoek. In 2020 leverde woningtransformaties nog 1055 woningen op.

Flinke piek

Het verschil met 2020 is in Limburg vooral groot omdat er in dat jaar behoorlijk veel woningen ontstonden door het ombouwen van winkels, kantoren en fabriekspanden. In de jaren ervoor ontstonden er jaarlijks gemiddeld zo'n 440 woningen door woningtransformatie.
Ook landelijk werden flink minder panden omgebouwd tot woonhuis. Vorig jaar waren dat er zo'n 9.500. Dat is het laagste niveau in zeven jaar. In 2018 en 2019 leverden woningtransformaties jaarlijks nog meer dan 12.000 woningen op.

Maastricht

In de periode 2015-2021 werden in totaal 76.000 woningen gerealiseerd via transformaties. In Amsterdam ontstonden de meeste woningen uit transformaties (10 procent). Den Haag en Eindhoven nemen de tweede en derde plek in met respectievelijk 6 en 5 procent. Maar ook in Maastricht waren relatief veel woningtransformaties. Onze provinciehoofdstad staat met 1.755 transformaties op de achtste plaats.

Vaals

Vorig jaar kwamen er relatief gezien, dus afgezet tegen het totale aantal woningen in een gemeente, in Schiedam, het Zeeuwse Sluis en Vaals de meeste woningen bij door het ombouwen van panden. Binnen onze provincie werden na Vaals ook in Heerlen relatief veel woningen gerealiseerd door transformatie. Daarna volgen Maastricht en Weert.
Bekijk op de kaart hoeveel woningen er in jouw gemeente ontstonden door het ombouwen van panden

Kantoorpanden

Er kwamen in 2021 vooral veel nieuwe huizen bij door het ombouwen van kantoorpanden (42 procent van de transformaties), winkels (15 procent) en maatschappelijk vastgoed zoals scholen en ziekenhuizen (14 procent). In de meeste gevallen werd overigens alleen een deel van een pand omgebouwd tot woonhuis.