CBS meldt nog steeds veel overlijdens: opnieuw oversterfte

Kaarsen ter nagedachtenis. © iStock
In oktober gingen er opnieuw meer Limburgers dood dan verwacht: er was weer sprake van oversterfte. Dat was de afgelopen maanden vaker het geval.
Naar schatting overleden er in oktober 948 Limburgers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dat zijn er zo'n 5 procent meer dan verwacht.

Oversterfte

In het hele land overleden er in oktober meer mensen dan verwacht. In totaal kwamen er naar schatting zo'n 13.230 mensen te overlijden. Dat zijn er bijna 1.800 meer dan verwacht (16 procent). De sterfte was vooral hoger onder kwetsbare mensen zoals bewoners van verpleeghuizen of zorginstellingen voor mensen met een beperking.
Vorige maand bleek al dat de oversterfte niet in alle regio's van Nederland even groot is dit jaar. Zo lag het percentage in Zuid-Limburg een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. Ook in de afgelopen maand is het percentage oversterfte in Limburg lager dan het landelijk gemiddelde.

Oorzaak onbekend

De oorzaak van de extra sterfte in oktober kan het CBS nog niet geven. Dat wordt pas over een aantal maanden bekend. Het statistiekbureau baseert zich daarvoor op doodsoorzaakverklaringen van artsen. Op dit moment zijn die alleen voor het eerste en tweede kwartaal van dit jaar bekend.
Corona was in die periode in 3,5 procent van de sterfgevallen de oorzaak van een overlijden. De oversterfte was in die maanden hoger dan alleen door het virus verklaard kan worden. Naast de coronapandemie is er volgens het RIVM vanaf half maart dertien weken lang een griepepidemie in Nederland geweest.

Verzwakte mensen

CBS-onderzoeker Ruben van Gaalen zei vorige maand dat een andere mogelijke reden voor de oversterfte in het tweede kwartaal kon zijn dat mensen die eerder corona opliepen en herstelden, wel verzwakt waren en daardoor later alsnog overleden aan iets anders.
Een andere verklaring kan zijn dat mensen die 'normaal gezien' zouden zijn overleden in de winter, bijvoorbeeld door een infectie, toen bleven leven omdat ze zichzelf extra beschermden vanwege de pandemie. Zij overleden dan later mogelijk alsnog. Die hypothese is volgens Van Gaalen moeilijk te bewijzen, maar "het is wel een patroon dat we herkennen van grote epidemieën".