Advocaten willen andere rechters in EncroChat zaak

Met versleutelde telefoons wanen criminelen zich onterecht onbespied © Istock
Het juridisch getouwtrek in een grote Zuid-Limburgse drugszaak heeft donderdag een nieuw hoofdstuk gekregen. De advocaten van de acht verdachten willen nu dat een andere rechtbank de zaak gaat behandelen.
Dit wrakingsverzoek volgde op het besluit van de rechtbank Maastricht om de zaak rond de gekraakte berichtendienst EncroChat niet uit te stellen.

Hoge Raad

Afgelopen dinsdag besloot de rechtbank ook al tot twee keer toe door te gaan en dat standpunt veranderde donderdag niet. De advocaten willen wel uitstel tot dat de Hoge Raad een uitspraak doet over de rechtmatigheid van het verkregen bewijs, en die volgt pas volgend jaar. De rechters vonden dat geen reden om de zaak af te blazen.

Vooringenomenheid

"Logische verzoeken worden afgewezen, waardoor de schijn van vooringenomenheid ontstaat. Dat is de reden waarom we willen dat een andere rechtbank deze zaak gaat behandelen," zegt advocaat Ruben Poppelaars, die een van de verdachten bijstaat. Hij vindt niet dat de advocaten de zaak hiermee willen rekken. Wanneer het verzoek van de advocaten wordt behandeld, is nog niet bekend.

Berichten uit 2020

De inhoudelijke behandeling van de drugszaak stond eigenlijk voor deze en volgende week gepland, maar zover gaat het dus niet komen. De zaak speelde in 2020 toen dankzij de Encro-hack een aantal drugsinvallen werd gedaan. In een loods in Heerlen werd in april 2020 40 kilogram harddrugs gevonden en enkele dagen later werd een amfetaminelab in Maastricht ontmanteld.

Acht verdachten

Later werden de acht verdachten aangehouden, die nu voor de rechter staan. Ze komen uit Sittard, Maastricht, Landgraaf, Heerlen en Hoensbroek. Ze zaten wel enkele maanden in voorarrest maar konden hun proces in vrijheid afwachten. In hun zaken spelen de berichten van EncroChat een belangrijke zo niet cruciale rol en dat is ook de reden waarom de advocaten eerst een uitspraak van de Hoge Raad willen alvorens verder te gaan met de zaak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!