Steden zetten door energiecrisis sfeerverlichting eerder uit

Kerstverlichting op het Onze Lieve Vrouwplein in Maastricht. © iStock
Meerdere steden in Limburg zetten de aankomende wintermaanden eerder de sfeerverlichting op straat uit.
Dat komt met name door de gestegen energieprijzen en om inwoners, naar eigen zeggen, 'bewuster om te laten gaan met energie'.

Heerlen

Heerlen neemt behoorlijk wat maatregelen om aankomende periode minder energie te verbruiken dan voorgaande jaren. Zo zal de sfeerverlichting branden tot 7 januari, in plaats van 18 februari zoals normaal gesproken. Ook wordt de verlichting later aangezet en eerder uitgezet.

Maastricht

In de Limburgse hoofdstad wordt in de wintermaanden gewerkt met timers. Zo wil de gemeente 50 procent minder branduren realiseren dan eerdere jaren. De versiering zal tussen 14:00 tot 02:00 uur branden in plaats van de hele dag en nacht.

Kerkrade

In Kerkrade wordt er dit jaar ook gewerkt met timers zodat de sfeerverlichting later aangaat en eerder uitgaat. De precieze tijdstippen zijn nog niet bekend.

Venray

In Venray zal de verlichting 30 procent minder branden dan de voorgaande jaren: van 15:00 tot 22:00 uur. De gemeente maakt zoals de andere Limburgse gemeenten gebruik van energiezuinige LED-verlichting.

Venlo

In Venlo zal de verlichting later aangaan en eerder uitgaan: van 17:00 tot 21:00 uur in plaats van 16:00 tot 23:00 uur. Waarschijnlijk zal de stad ook eerder de versiering van de straat halen, zo laat Marcel Tabbers van Venlo Partners weten. Dat wordt op een later moment beslist.

Roermond

In de binnenstad van Roermond zal de sfeerverlichting branden van ongeveer het middaguur tot 01:00 uur 's nachts. Dat is korter dan voorgaande jaren, en bovendien zal de verlichting minder fel branden. De sfeerverlichting blijft wel tot de gebruikelijke einddatum hangen.