Ruim 1500 medewerkers gezocht voor JD Sports: 'Mega opgave'

Afbeelding ter illustratie © Istock
Het wordt nog een hele uitdaging om ruim 1500 werknemers op de krappe arbeidsmarkt te vinden voor de komst van een nieuw distributiecentrum in Heerlen. Toch ziet wethouder Martin de Beer van Heerlen mogelijkheden waardoor dat gaat lukken.
Op industrieterrein De Beitel gaat sport- en modebedrijf JD Sport zich begin 2024 vestigen in een nieuw te bouwen gebouw. De vestiging gaat de logistiek en distributie voor heel Europa verzorgen.

Buitengewoon krap

De CBS-cijfers van de arbeidsmarkt in Zuid-Limburg liegen er niet om: de arbeidsmarkt is 'buitengewoon krap'. Dat beseft wethouder De Beer zich terdege. Hij heeft zijn zinnen gezet op de 20.000 mensen die nog niet werken. Hij wil ze mobiliseren voor de arbeidsmarkt. "Dat hebben we eerder gedaan in een groot project rondom VDL Nedcar. Als Zuid-Limburgse gemeenten hebben we nauw samengewerkt met UWV", vertelt de Heerlense wethouder in de L1 Nieuwsshow. "Zo'n aanpak staan we nu ook voor. We laten zien dat er werk genoeg is op de arbeidsmarkt, waar we ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen mobiliseren om aan de slag te gaan."

Niet alleen handjes

Het bedrijf heeft aangegeven zowel hoog-, midden- en laagopgeleid personeel nodig te hebben. "Niet alleen handjes om het zo maar even te zeggen." Er bestaan al zogenoemde servicepunten in Zuid-Limburg waar ze mensen via ontwikkelbedrijven mobiliseren en enthousiasmeren voor de logistieke sector. "Ontwikkelbedrijven zijn vaak gemeentelijke bedrijven of sociaal ontwikkelingsbedrijven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vaak in de bijstand, te helpen om stap voor stap de weg te vinden richting de arbeidsmarkt", legt De Beer uit.

Verschillende transities

Ook een transitie van VDL Nedcar naar JD Sports wordt als optie gezien. "In de tussentijd komen nog veel verschillende transities op de arbeidsmarkt waardoor mensen van werk tot werk kunnen worden geleid. We kunnen in de glazen bol kijken, maar de komende twee jaar gaat er wel wat verschuiven op die arbeidsmarkt. Er zullen ook wat kansen liggen voor mensen die al werk hebben."
Maar wethouder De Beer geeft toe: "Het is een mega opgave, want er wordt aan alle kanten op de arbeidsmarkt getrokken aan personeel. We hopen door zo'n groot project ook voor andere sectoren veel meer talent weten te mobiliseren. Niet alleen voor dit bedrijf maar ook breder."