L1mburg Centraal: streep door stikstofvrijstelling bouw

Efficiënter bouwen moet tekorten in de bouwsector compenseren © Istock
Rechter haalt streep door stikstofvrijstelling bouwsector, Venlonaar schrijft boek over invloed van politiek op voetbal. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
L1mburg Centraal van woensdag 2 november 2022:

Rechter haalt streep door stikstofvrijstelling bouwsector

Nederland zit opnieuw op slot. Dat kun je zeggen na de uitspraak van de Raad van State die er simpel op neerkomt dat je ook bij de bouw van bijvoorbeeld nieuwe woningen rekening moet houden met de stikstofuitstoot tijdens de bouwwerkzaamheden. De regering had eerder gezegd dat zoiets niet hoefde, maar de hoogste bestuursrechter van het land heeft daar nu dus een streep doorheen gehaald. Aan tafel Geert Ga­briëls, stikstofgedeputeerde van de provincie.

Einstein Telescope uitgelegd aan kinderen

Hoe leg je kinderen iets uit dat door ouders niet eens te snappen is? Voor die uitdaging staat het Dis­co­ve­ry Mu­se­um Kerk­ra­de. Het museum heeft een pop-up expositie geopend over de Einstein-telescoop. Met deze ondergrondse telescoop willen wetenschappers meer te weten komen over de oerknal en zwarte gaten. Omdat de Einstein Telescope mogelijk in Zuid-Limburg komt te staan, besloot het museum er iets mee te doen.

Hoe kijken Smits en Van Krey uit naar het EK handbal?

Vrijdag begint het Europees kampioenschap handbal .Twee Limburgs speelsters zitten in de Oranje-selectie: Inger Smits en Harma van Krey. Op Papendal is de laatste training voordat de ploeg naar Noord-Macedonië vertrekt.

Venloos boek over invloed van politiek op voetbal

Met het naderende wereldkampioenschap voetbal brengt Venlonaar Koen Janssen zijn eerste boek uit. '90 minuten oorlog' gaat over de invloed van politiek op het voetbal, iets dat vanwege het WK in Qatar weer volop ter discussie staat. Maar dat is niks nieuws. Van dictator Mussolini die het WK gebruikte voor propaganda tot de Argentijnse junta. Koen Janssen laat ze allemaal de revue passeren.

Nog even en er is een nieuwe lichting molengidsen

Draaiende wieken, de geur van versgemalen graan, het geluid van hout dat kraakt. Als dat je aanspreekt, moet je misschien naar Baexem. Daar kun je worden opgeleid tot molengids, zoals Thieu Vogels uit Maasbracht.