Venlonaar komt met boek over invloed politiek op voetbal

Het boek '90 minuten oorlog' van Venlonaar Koen Janssen. © Omroep Venlo (Maarten Bastiaens)
Met het naderende wereldkampioenschap voetbal brengt Venlonaar Koen Janssen zijn eerste boek uit. '90 minuten oorlog' gaat over de invloed van politiek op het voetbal.
Iets wat vanwege het WK in Qatar weer volop ter discussie staat.

Voetbal en politiek

Maar dat is niks nieuws. Van dictator Mussolini die het WK gebruikte voor propaganda tot de Argentijnse junta in 1978; voetbal en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Janssen is al van kinds af aan voetballiefhebber én studeerde politicologie. "In mijn boek behandel ik de hele WK-geschiedenis. Alle WK's waar voetbal en politiek zich kruisten komen aan bod. Van 1934, tot de Argentijnse junta in 1978 tot het WK in Qatar later deze maand", vertelt hij.

Rode draad

"De verhalen liggen voor het oprapen. Ik had denk ik wel twee of drie van deze boeken kunnen schrijven", licht de Venlonaar toe. "Je zou de verhalen los kunnen lezen, maar er zit wel degelijk een rode draad in het boek. Voetbal is al heel vaak een politiek instrument geweest. Niet alleen een dictator als Mussolini. Maar ook democratische Europese leiders."

Qatar

Over zo'n tweeënhalve week start het WK in Qatar. Een toernooi dat al sinds de toewijzing in 2010 zorgt voor de nodige discussies. "In de jaren zeventig rond het WK in Argentinië vroegen mensen zich al af of we dit wel moesten willen. Een toernooi houden in een land waar een dictator zijn imago wilde schoonpoetsen door zo'n toernooi te organiseren. Dat is eigenlijk alleen maar toegenomen", vergelijkt Janssen het WK van 1978 met het aankomende.
"De FIFA wordt rond de oorlog in Oekraïne gedwongen een keuze te maken terwijl ze eigenlijk buiten de politiek willen blijven. Maar ze staan onder ontzettende maatschappelijke druk om Rusland uit te sluiten."

'Vaak hoofdschuddend'

Ondanks de controverse rondom het komende WK zal Janssen, in ieder geval bij wedstrijden van het Nederlands elftal, plaatsnemen voor de tv. "Al zal het vaak wel hoofdschuddend zijn. Een WK in zo'n land is een absoluut dieptepunt. Het WK dit jaar herinnert ons aan de eeuwige rol van geld en macht in de grootste sport ter wereld. We zullen ons er in moeten berusten."