Ondernemers over stikstofuitspraak: 'Dramatische wending'

Woensdagochtend zette de Raad van State een streep door de automatische stikstofvrijstelling voor bouwprojecten. © ANP
De Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) en MKB-Nederland noemen de uitspraak van de Raad van State over het schrappen van de automatische stikstofvrijstelling 'de zoveelste dramatische plotwending.'
Volgens de ondernemersorganisaties heeft het 'grote gevolgen voor zowel burgers als bedrijven'.

'Oplossen woningnood in gevaar'

Woensdagochtend zette de Raad van State een streep door de stikstofvrijstelling voor bouwprojecten. Hierdoor komen vrijwel alle projecten (voorlopig) stil te liggen en moet er een nieuw, complex vergunningstraject gestart worden. "Hiermee komen vele woningbouwprojecten in ons land op losse schroeven te staan, waarmee het oplossen van de woningnood ernstig in gevaar komt. Ook het behalen van onze klimaatdoelstellingen komt onder nog grotere druk te staan", aldus de LWV en MKB-Nederland.
De organisaties roepen het kabinet dan ook op om snel met een 'juridisch houdbare oplossing te komen voor deze enorme problematiek'. Ook vragen ze het kabinet om in Brussel het gesprek aan te gaan voor een oplossing: "Het kan niet zo zijn dat we terecht onze handtekening zetten onder Europese klimaatplannen maar tegelijkertijd geen ruimte kunnen krijgen om ze uit te voeren.

'Land op slot'

Volgens Huub Narinx, directeur van de LWV, is Nederland in een impasse geraakt: "Het lijkt wel alsof we er in Nederland alles aan doen het land op slot te zetten. We moeten bouwen vanwege torenhoge woningnood maar geven geen bouwvergunningen af. Het stikstof dossier verstikt onze economische activiteiten, ook bij noodzakelijke projecten als woningbouw."