Vervuild bouwpuin gebruikt voor Limburgse wandelpaden

De plastic wandelpaden zijn slecht zijn voor de natuur © iStock
Diverse Limburgse wandelpaden zijn aangelegd met vervuild bouwpuin met plastic. Natuurmonumenten gebruikte dit menggranulaat om de paden te verstevigen.
Echter probeert men de natuurgebieden schoon te houden, maar plastic afval vergaat bijna niet.

Gevaar voor dieren

Het menggranulaat met plastic afval wordt onder meer op de Mookerheide gebruikt, zo meldt onderzoeksprogramma Pointer. De plastic deeltjes kunnen daar gevaar voor de natuur en dieren opleveren. "Vogels zien plastic aan voor voedsel of ze gebruiken het om nesten mee te bouwen. Plastic draden, stroken of ringen, daar kunnen ze gemakkelijk in verstrikken", vertelt Auke-Florian Hiemstra van het Naturalis Biodiversity Center. Hiemstra is bioloog en werkt mee aan onderzoek naar de gevaren van plastic voor vogels.

Voor altijd in de natuur

Daarnaast vergaat plastic niet. Er blijven microscopische deeltjes over, kunststofdeeltjes tot vijf millimeter, die uiteindelijk nanoplastics worden. Susanne Waaijers-van der Loop is werkzaam bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en vertelt tegen Pointer: "Het is geen goed idee om plastic deeltjes op wandelpaden toe te passen, want ze kunnen zich verspreiden in het milieu." Daarom roept het RIVM op om geen menggranulaat te gebruiken.

Gebruik wettelijk toegestaan

In de regeling bodemkwaliteit is opgenomen dat vermalen bouwpuin maximaal één procent vervuiling zoals plastic afval mag bevatten. Het gebruik ervan is wettelijk toegestaan in natuurgebieden, al raden producenten dit af.
Bij Natuurmonumenten was niemand bereikbaar voor commentaar.