Openbaar onderwijs Heythuysen van de baan: 'Geen behoefte'

Stockfoto © iStock
De meeste ouders hebben geen behoefte om hun kind naar een openbare school in Heythuysen te sturen. Daarmee komt er een streep door het plan voor openbaar basisonderwijs in het dorp.
De gemeente Leudal liet een onderzoek uitvoeren naar de belangstelling voor een openbare school in Heythuysen.

Overname basisschool

Dat onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de overname van basisschool St. Liduina in Kelpen-Oler door Akkoord!. De scholenkoepel liet begin dit jaar weten bereid te zijn de school over te nemen. De basisschool in het dorp dreigde te verdwijnen, omdat scholenkoepel SPOLT geen toekomst meer zag in een school met dalende leerlingenaantallen.

200 positieve reacties

Scholenkoepel Akkoord! heeft daarentegen meerdere kleine scholen onder haar vleugels. "We zijn groot voorstander van openbaar onderwijs", vertelde Akkoord!-directeur Roel Versleijen eerder. Met de gemeente Leudal werd afgesproken om openbaar onderwijs in Heythuysen te onderzoeken. Daarvoor moesten 200 positieve reacties komen op het plan. Dat aantal werd niet gehaald. Hoeveel positieve reacties er binnenkwamen, is niet bekendgemaakt.

Diversiteit onderwijsaanbod

"Voor het onderzoek zijn ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar in en rond Heythuysen benaderd door onderzoeksbureau Invior", vertelt onderwijswethouder Robert Martens. "Als gemeente bieden we graag de kans voor meer diversiteit in onderwijsaanbod, maar daar moet dan wel behoefte aan zijn. Nu die behoefte er niet is stoppen we met de procedure om een openbare basisschool in Heythuysen mogelijk te maken."