Oekraïners voelen zich bedreigd in opvang Blerick

Lokaal opvang Oekraïners Garnizoenweg 3e in Blerick. © L1
Oekraïense vluchtelingen die op het voormalige kazerneterrein in Blerick zijn ondergebracht, voelen zich 'angstig en bedreigd' nadat zij vragen hadden gesteld over hun leefgeld en de omstandigheden van hun verblijf.
Dat blijkt uit een bezoek dinsdagavond aan het gebouw aan de Garnizoenweg.

Leefgeld

Een aantal bewoners had vragen over onder meer het leefgeld dat zij krijgen. Niet iedereen krijgt hetzelfde bedrag, en dat is opmerkelijk. In Nederland krijgt elke Oekraïense vluchteling 260 euro leefgeld per maand. Dat bedrag bestaat uit 55 euro voor kleding en andere zaken en 205 euro voor eten. Het is voor de Oekraïners in de opvang in Blerick echter onbekend hoe de gemeente de berekening van hun leefgeld heeft gemaakt. In de standaardbrief die ze ontvingen van de gemeente is alleen te lezen dat leefgeld is toegekend. De brief is in het Nederlands en op de locatie is er niemand die dat kan vertalen.

Administratieve fout

Volgens de gemeente Venlo, dat het leefgeld uitbetaalt, is er iets mis gegaan in de administratie. "Recent is gebleken dat bij een klein aantal bewoners van de opvanglocatie in Blerick een administratieve fout is gemaakt. Dat betreuren we en herstellen we in overleg met de betreffende mensen natuurlijk op korte termijn", laat een woordvoerder van de gemeente woensdag weten.

Niet praten met pers

Toen de bewoners op hun vragen geen antwoord kregen van de gemeente, zochten zij contact met L1. Een verslaggever sprak met meerdere bewoners. Een bewoner, die anoniem wil blijven, kreeg na het gesprek met de pers een formele waarschuwing van de gemeente, omdat deze persoon zich 'niet aan de huisregels zou houden'. Ook een tweede bewoner kreeg zo'n waarschuwing. Dat is standaard procedure, zegt een woordvoerder van Monoma, de organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang op deze locatie: "We starten altijd met een mondelinge waarschuwing. Na twee officiële waarschuwingen kan royering een gevolg zijn".

Dreigement

Maar die waarschuwing veroorzaakt veel onrust en zelfs angst bij de bewoners. En ook Vluchtelingenwerk Nederland vindt het dreigement van Monoma erg ver gaan. "Het komt wel eens voor dat mensen uit een opvang worden gezet, maar dan is er meestal veel aan voorafgegaan en is er vaak sprake van alcoholgebruik", zegt regiomanager Cor Vulders van Vluchtelingenwerk. Hij heeft niet eerder gehoord dat er dit soort regels zijn voor Oekraïense vluchtelingen.

Commercieel

De opvang op het voormalige kazerneterrein in Blerick is afgelopen zomer in gebruik genomen. Er wonen op dit moment zo'n 70 mensen. De gemeente Venlo heeft de opvang hier anders geregeld dan elders. Zo zijn de eerste Oekraïners die de gemeente Venlo onderbracht, opgevangen door het Leger des Heils, VluchtelingenWerk en het Rode Kruis. Deze organisaties zetten zich allemaal in om vluchtelingen 'een veilig thuis te bieden'. Hoewel VluchtelingenWerk van het ministerie van Justitie de opdracht heeft gekregen om Oekraïners te helpen bij juridische vragen, zijn gemeenten wel vrij in hoe ze de opvang organiseren. Op de Garnizoenweg is de opvang in handen van Monoma. Dat is een commercieel bedrijf dat in opdracht van gemeenten en woningcorporaties tijdelijk panden beheert. De organisatie regelt ook in Hoorn, Tilburg, Altena en Delft de opvang aan Oekraïners.

Gebrek aan privacy

De bewoners geven verder aan dat ze totaal geen privacy hebben. De oude kazerne aan de Garnizoenweg bestaat uit drie verdiepingen met lokalen van zes bij zes meter. In één lokaal slapen vijf personen die elkaar vooraf niet kenden. Naast de eenpersoonsbedden staat er één kledingkast, een koelkast en een tafel met vier stoelen in dezelfde ruimte. De kamer wordt verlicht door 6 TL-verlichtingsbalken. De bewoners zeggen daardoor "geen enkele privacy te hebben, nergens in het pand."