Leger des Heils stopt 'met veel pijn' met opvang daklozen

Het Leger des Heils aan de Statensingel in Maastricht © Google Maps
Meerdere tonnen per jaar zelf bijleggen om daklozen te kunnen opvangen. Voor het Leger des Heils gaat dat een brug te ver en daarom stopt de organisatie vanaf 1 januari met de opvang van daklozen aan de Statensingel in Maastricht.
Het Leger des Heils werd eerder gesubsidieerd door Maastricht, maar de gemeente kiest nu voor een aanbesteding waarbij er per dakloze een bedrag wordt gerekend.
By far te groot
"Wat de opvang ons nu kost en de gemeente vanaf 1 januari biedt, zit ongeveer een half miljoen tussen. Dat is best wel hels", vertelt Harrie de Heer van Leger des Heils in de L1 Nieuwsshow. "En we kunnen met een beetje goede wil en creativiteit best iets indikken. Maar dit gat is by far te groot."

Steen op maag

Volgens De Heer heeft dit soort verliezen te grote gevolgen. "Het gaat leiden tot ernstige verschaling van hulpverlening aan daklozen en/of ten koste van de veiligheid van onze medewerkers en/of gaat leiden tot onaanvaardbare verliezen voor het Leger des Heils. Dit kunnen we gewoon niet doen. Met heel veel pijn, het ligt als steen op mijn maag."

Nu nog even niet

De Heer wil benadrukken dat de opvang van daklozen wel gaat voor dat tarief en dat het Leger des Heils het ook voor dat bedrag wil doen. "Maar nu nog even niet. Dat heeft te maken met de huidige huisvesting van de opvang aan de Statensingel. Wij zijn eerlijk: voor dat bedrag kunnen wij het nu niet doen, straks wel als we het anders organiseren en huisvesten." Het pand heeft namelijk nog onder andere grote zalen en de kosten voor de huisvesting zijn niet substantieel gedaald.

Warm uitgestoken hand

Het Leger des Heils heeft daarom aan de gemeente gevraagd om het oude budget te handhaven zolang ze zitten waar ze nu zitten. "Helaas heeft de gemeente deze warme uitgestoken hand niet aangepakt. Dat is eigenlijk de kern van het probleem." De daklozenorganisatie vertrekt niet helemaal uit Maastricht. "We werken vanuit andere locaties volop door in Maastricht, met name met de Domus-voorzieningen en het ambulante werk."
De Heer maakt zich geen zorgen dat daklozen nu nergens terecht kunnen. "Maar het is heel erg jammer. We doen dit al meer dan 50 jaar met veel liefde, inzet en passie. Dit belangrijke werk in deze stad moeten stoppen, daar zijn we beetje verdrietig om."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!