'Gasthuisstraat Venlo misschien oudste straat van Limburg'

De Gasthuisstraat in Venlo en de vermoedelijke jaartallen waaruit de gebouwen stammen. © LinkedIn (Roy Denessen)
De Gasthuisstraat in Venlo is de oudste straat van de stad en misschien wel van heel Limburg.
Erfgoeddeskundige Roy Denessen van de gemeente Venlo zegt dat op LinkedIn.

Onderzoek

Venlo heeft vorige week dendrochronologisch onderzoek laten doen in de panden in de Gasthuisstraat. Met zo'n jaarringonderzoek kun je onder meer houten balken dateren aan de hand van in het hout herkenbare groeiringen. Uit deze houtmonsters blijkt dat het pand op de Gasthuisstraat 12 rond 1430 moet zijn gebouwd en dat de oudste delen van het pand op nummer 18 uit 1453 of 1454 dateren. De straat in de binnenstad van Venlo telt nu tien panden waarvan een datering in de 15e eeuw is aangetoond.

Gouden Eeuw

"Een 'Gouden Eeuw' zoals Amsterdam beleefde in de 17e eeuw had Venlo, weliswaar op kleinere schaal, al twee eeuwen eerder, in de 15e eeuw", schrijft Denessen op LinkedIn. Het Hertogdom Gelre, waartoe Venlo behoorde, beleefde zijn bloeiperiode tussen 1400 en 1500. Nijmegen, Zutphen, Arnhem, Roermond en Venlo waren destijds machtige Hanzesteden aan de grote rivieren.

Statige warehouses

Venlose handelaren verdienden, volgens Denessen, in de late middeleeuwen flink aan de handel over Maas. "Ze bouwden grote 'distributiecentra' om en nabij de Markt, het economische hart van de stad en kruispunt van doorgaande wegen. Statige 'warehouses' met immense kelders en hoge zolders werden in rap tempo uit de grond gestampt. Soms door middeleeuwse projectontwikkelaars op meerdere percelen tegelijk." Houten vakwerkhuizen kregen volgens de Venlose erfgoeddeskundige op grote schaal stenen pronkgevels.

Gasthuisstraat

Bouwhistorici Bart Klück en Birgit Dukers deden in opdracht van de gemeente Venlo in 2010 al bouwhistorisch onderzoek naar de woningen in de Gasthuisstraat. Het recente jaarringonderzoek bevestigt de meeste panden in de Venlose straat, ondanks de zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, stokoud zijn.