L1mburg Centraal: banenmarkt door groot personeelstekort

In Limburg staan 28.000 vacatures open, vooral in Zuid-Limburg: 13.800. © iStock
Banenmarkt in Venlo want personeelstekort is groot, opnieuw vogelgriep, opnieuw in Ospel. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
L1mburg Centraal van dinsdag 1 november 2022:
Met de volgende onderwerpen:

Banenmarkt in Venlo want personeelstekort is groot

Het tekort aan personeel is nog nooit zo groot geweest als nu. Er zijn veel meer vacatures dan mensen die die banen zouden kunnen invullen, blijkt uit de laatste cijfers van het UWV. In Limburg staan 28.000 vacatures open, vooral in Zuid-Limburg: 13.800. In Midden-Limburg zijn het 6.900, in Noord-Limburg: 7.800. Ruim de helft van die vacatures (55 procent) is moeilijk in te vullen. Het UWV bracht daarom honderden werkgevers en werkzoekenden samen in De Maaspoort in Venlo.

Huishoudens in Landgraaf zonder gas

Geen warme douche, geen verwarming en, als je op gas kookt, niet koken. Zo'n 160 huishoudens in Landgraaf zitten sinds zondag zonder gas. Netbeheerder Enexis probeert deze dagen de gasleiding watervrij te maken, veroorzaakt door een kapotte waterleiding. Onder de gedupeerden zijn ook de bewoners van een bejaardenhuis in Landgraaf.

Opnieuw vogelgriep, opnieuw in Ospel

Er is opnieuw vogelgriep geconstateerd in Limburg, opnieuw op een pluimveebedrijf in Ospel. Zo'n 94.000 hennen worden afgemaakt om verspreiding te voorkomen. Binnen een zone van drie kilometer liggen nog 26 andere pluimveebedrijven die "intensief" zullen worden gemonitord. Half oktober werd ook al vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Ospel. Toen werden ruim 23.000 kalkoenen gedood.

Rechtbank heroverweegt versleuteld bewijsmateriaal drugszaak

De rechtbank in Maastricht beslist donderdag of een grote drugszaak gewoon wordt behandeld, of aangehouden. Advocaten van acht verdachten hadden daar om gevraagd omdat het bewijs via een versleutelde berichtendienst was verkregen. De advocaten wilden wachten op een uitspraak van de Hoge Raad over berichtendienst EncroChat, die de politie in 2020 wist te kraken. De advocaten stellen vraagtekens bij het verkrijgen van al die data en willen weten of dat rechtmatig is.

Hoe bevalt het Julio Velázquez bij Fortuna?

Op een verliespartij na, heeft de Spaanse trainer van Fortuna Sittard een droomstart in de Nederlandse eredivisie. Dik zeven weken geleden begon de 41-jarige Julio Velázquez in Sittard. Hoe bevalt het hem? We maken de balans op.

Fontys Venlo wil Duitse studenten de bus in

Fontys Venlo gaat experimenteren met goedkope bus- en treintickets voor Duitse studenten. Op die manier wil de hogeschool het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren want de parkeerplaatsen in Venlo staan overvol.

Allerheiligen, Allerzielen

Halloween kent tegenwoordig iedereen, maar wie weet nog dat het de oud-Engelse vertaling is van Allerheiligen? Op 1 november viert de rooms-katholieke kerk de feestdag der heiligen en 2 november is het Allerzielen, de dag waarop we al onze overleden dierbaren gedenken.