Goedkoop ov voor Duitse studenten in Venlo

Duitse auto's op de parkeerplaats van Fontys in Venlo © Omroep Venlo
Fontys Venlo gaat experimenteren met goedkope bus- en treintickets voor Duitse studenten. Op die manier wil de hogeschool het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren.
Fontys hoopt de tickets vanaf volgens schooljaar te kunnen aanbieden aan de Duitse studenten, meldt Omroep Venlo.

Driedubbele reistijd

Momenteel is de parkeerplaats van de Venlose hogeschool volgeladen met auto's met Duits kenteken. Veel Duitse studenten kunnen ook per bus of trein richting school, maar de meesten kiezen toch voor de auto. Niet alleen is het duur om met het openbaar vervoer vanuit Duitsland naar Venlo af te reizen, je bent ook een stuk langer onderweg. "Met de auto ben ik een half uur onderweg. Als ik met de bus zou gaan kost me dat al snel anderhalf uur", zegt een Duitse student.

Meerwaarde

Om de studenten toch de bus of trein in te krijgen gaat de school tickets dus goedkoper aanbieden. Fontys koopt de kaartjes over van de vervoersbedrijven en biedt deze vervolgens tegen aan lagere prijs aan bij de studenten. Hebben de studenten geen trek in de tickets? Dan blijft de hogeschool er mee zitten. "Daar zit voor ons dus een financieel risico aan", zegt directeur van Fontys International Business School Wouter Josso. "Maar daar zijn we niet zo bang voor. Zo'n semesterticket kan echt een meerwaarde zijn voor de Duitse studenten."

Korting

Net als in Nederland kunnen Duitse studenten in eigen land met een studentenkorting reizen in het openbaar vervoer. Die korting vervalt echter wanneer de landsgrenzen worden gepasseerd. Het initiatief van de Fontys moet daar dus verandering in gaan brengen.