Limburgse pluimveesector houdt adem in na nieuwe besmetting

Op het bedrijf in Ospel worden ongeveer 95.000 hennen afgemaakt © L1
Pluimveebedrijven in Ospel houden hun adem in nadat er in het dorp dinsdag opnieuw vogelgriep is vastgesteld.
Het dorp in de gemeente Nederweert staat bekend om zijn pluimveesector.

94.000 hennen geruimd

Dinsdagmorgen zijn zo'n 94.000 hennen geruimd bij een bedrijf waar vogelgriep is geconstateerd. In de omgeving bevinden zich 26 bedrijven uit deze sector. Zij worden allemaal streng gemonitord op de vogelgriep. Iedereen vreest dat ook zijn onderneming aan de beurt kan komen, wat een ramp zal zijn voor de sector.

80.000 kippen

Adri en Annelies Nies hebben bijna 80.000 kippen en zitten drie kilometer van het getroffen bedrijf dat dinsdagmorgen is geruimd. "Elke morgen als je naar de stal gaat, is het toch even billen knijpen of het allemaal goed is", zegt Annelies. Zij en haar man zijn waakzaam voor een besmetting. Zelf zijn ze in 2003 getroffen en willen ze dit nooit meer meemaken. Door de ophokplicht blijven de kippen binnen en is de eierautomaat gevuld met eieren van een collega die tien kilometer buiten het getroffen gebied kippen heeft.

Coronavirus

Veel vaste klanten halen dinsdag gewoon hun eieren en leven mee met de sector. Toch valt er niets tegen te doen. Je kunt het vergelijken met het coronavirus. "Pure pech als je het krijgt", aldus Annelies. Zelf denkt ze dat het virus wordt overgebracht door de trekvogels die momenteel overkomen. "Het hoeft maar één veertje te zijn of het komt via de lucht." Het is afwachten en hopen, maar extra alert zijn ze wel. Ze letten goed op de kippen. Vooral op dat ze normaal blijven eten en drinken en of er geen dode kippen in de stal liggen.