Daling van aantal nieuwe coronagevallen zet door

Een positieve coronatest. © iStock
Het aantal positieve coronatests daalt voor de derde week op rij in Limburg en ook de ziekenhuizen krijgen het steeds rustiger. De najaarsgolf zwakt af, toch blijft Limburg koploper qua besmettingen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 1235 positieve tests in onze provincie. Dat is 17 procent minder dan een week eerder.

Minder harde daling

Landelijk werden afgelopen week 30 procent minder nieuwe coronagevallen vastgesteld. De daling is in Limburg dus minder sterk dan in de rest van het land. Onze provincie scoort met 110 besmettingen per 100.000 inwoners nog altijd het hoogst met het aantal nieuwe coronagevallen.
De verschillen met de andere provincies zijn heel groot. Na Limburg scoort Utrecht het hoogst, met 72 besmettingen per 100.000 inwoners.

Coronahaard

In het smalste stukje Limburg zijn de afgelopen twee weken relatief gezien de meeste nieuwe coronagevallen vastgesteld. Sittard-Geleen is koploper met 368 besmettingen per 100.000 inwoners. De Zuid-Limburgse gemeente wordt op de voet gevolgd door de buurgemeenten Echt-Susteren (315) en Stein (306).
Weert kent relatief gezien de minste positieve coronatests, namelijk 87 per 100.000 inwoners.
Bekijk op de kaart hoeveel nieuwe coronagevallen er in de afgelopen twee weken in jouw gemeente bij kwamen

Naar het ziekenhuis

In de afgelopen zeven dagen werden er 13 Limburgers in een ziekenhuis opgenomen vanwege hun coronaklachten. In tegenstelling tot het aantal besmettingen is dit aantal relatief laag in vergelijking met de andere provincies. Alleen Friesland scoort relatief gezien iets lager.
In heel Nederland moesten 469 mensen vanwege hun coronaklachten in een ziekenhuis worden opgenomen. Dat is de laagste instroom in vijf weken tijd. Vergeleken met de week ervoor daalde het aantal corona-opnames met bijna 32 procent. In Limburg was de daling ruim 46 procent.

Minder testen

Ook bij de GGD'en wordt het steeds rustiger. Bijna 17.000 mensen zijn vorige week naar een testlocatie gegaan om bevestiging van een zelftest te krijgen. Dat is het laagste aantal in vijf weken. Van die testen was 57,8 procent positief, het laagste percentage sinds eind mei.

Reproductiegetal

Het zogeheten reproductiegetal daalde naar het laagste niveau sinds 2 augustus. Het staat nu op 0,82. Dat betekent dat een gemiddelde groep van honderd besmette mensen het coronavirus overdraagt op 82 anderen. Zij steken vervolgens 67 mensen aan, die het virus daarna doorgeven aan 55 personen. Bij elke stap wordt de groep besmetten kleiner en wordt het moeilijker voor het coronavirus om anderen te bereiken.

'Coronathermometer'

De overheid gebruikt sinds september een 'thermometer' om de corona-epidemie in de gaten te houden, als opvolger van de risiconiveaus. Die thermometer blijft nog altijd op stand twee staan, het een na laagste niveau. Er is nog geen aanleiding voor een verdere verlaging, omdat er nog altijd relatief veel besmettingen zijn en omdat kwetsbare groepen extra risico blijven lopen, aldus het RIVM. De thermometer heeft in totaal vier standen.