Tieners vaker betrokken bij ernstige steekpartijen

Mensen staan stil op de plek waar Guus Janssen om het leven kwam © L1 (Tim van der Weerden)
Het wapenbezit onder jongeren neemt toe. Sinds het begin van dit jaar zijn er al meer dan vijftig steekpartijen geweest waarvoor tieners verantwoordelijk worden gehouden. Eén daarvan was de dodelijke steekpartij in Horst.
Dat blijkt uit een analyse van ANP en LocalFocus op basis van politiedata.

Dodelijke afloop

In heel 2021 waren volgens politieberichten bij bijna vijftig steekpartijen tieners betrokken, waarvan drie met dodelijke afloop. Voor dit jaar staat de teller, met nog twee maanden te gaan, al op iets meer dan vijftig. Daarbij kwamen in totaal negen mensen om het leven.

Wapenbezit

"Niet elke jongere die een wapen heeft, gebruikt dat ook", zegt Bianca Boender, voorzitter van de beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerkers (BVjong). "Maar sinds 2019 zie je wel dat het wapenbezit onder jongeren omhoog is gegaan, dat er steekincidenten zijn en je ziet het extreme geweld daarin groeien."

Steekincidenten Limburg

In Limburg zijn dit jaar drie steekincidenten geweest waarbij een tiener als dader wordt aangewezen. Op 21 januari stak een 17-jarige jongen uit Kerkrade een 61-jarige man neer in Eygelshoven na een conflict.
Ruim een maand later was het raak in Brunssum. Daar raakte op 27 februari een 19-jarige man levensgevaarlijk gewond toen hij een ruzie tussen zijn vriendin en een paar anderen wilde sussen. De verdachten zijn 18 en 19 jaar oud.

Dodelijke steekpartij Horst

Op carnavalsmaandag stak de toen 19-jarige Joshua de L. Guus Janssen (21) in het centrum van Horst neer. Janssen overleed ter plaatse aan de steekwond in zijn buik. Omdat er veel mensen getuige waren van het steekincident, werd de Tienrayse tiener nog dezelfde avond opgepakt. Hij werd vorige week veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en onvoorwaardelijke jeugd-tbs.
In 2021 waren er in Limburg geen steekpartijen waarbij een tiener uiteindelijk als dader werd aangewezen.

Landelijke cijfers

In de afgelopen twee jaar waren in de provincie Zuid-Holland de meeste steekpartijen: 39 in totaal. Vooral in Den Haag (12) en Rotterdam (11) was het vaak raak. Noord-Holland (18 steekpartijen) en Zeeland (12) volgen als provincies met de meeste steekpartijen.