Wisselende verklaringen: vrijspraak schietpartij Schinveld

De bewoner en zijn vriend raakten gewond bij een schietpartij in Schinveld, juni 2021. © Orange Pictures
De verdachte van een schietpartij in Schinveld waarbij twee gewonden vielen, is vrijgesproken. De rechtbank in Maastricht vindt verklaringen van twee slachtoffers in de zaak tegen de 27-jarige Faisel E. (27) uit Spijkenisse niet betrouwbaar.
Justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van negen jaar, maar die eis veegt de rechter van tafel. "De slachtoffers hebben niet consistent verklaard", aldus de rechtbank.

Geraakt door kogels

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Spijkenisser geprobeerd om de bewoner van het huis en diens kompaan uit Kerkrade 'opzettelijk van het leven te beroven'. Dat gebeurde in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 juni 2021 in het huis aan de President Kennedystraat in Schinveld. Beide mannen raakten hierbij gewond.

Herinneringen aangetast

De rechter vindt dat er niet vastgesteld kan worden wat zich die bewuste nacht in de woning heeft afgespeeld. De verklaringen van de bewoner en zijn vriend komen niet met elkaar overeen én ze waren onder invloed van verdovende middelen. Volgens de rechtbank zijn de waarnemingen en herinneringen van de slachtoffers mogelijk aangetast. "Er is niet buiten gerede twijfel vast te stellen dat de verdachte de schutter is geweest", zegt de rechter.

Maanden in voorarrest

Na het schietincident sloeg Faisel op de vlucht. Hij meldde zich vervolgens zelf op het politiebureau in Rotterdam toen hij erachter kwam dat de opsporingsdiensten hem zochten. Vanaf het eerste moment heeft de Spijkenisser ontkend dat hij de schoten heeft gelost. Naast de wisselende verklaringen bevat het dossier geen enkel technisch bewijs waaruit zou blijken dat Faisel de trekker heeft overgehaald.
De man uit Spijkenisse heeft meer dan één jaar in voorarrest gezeten.