DSM verlaagt verwachtingen voor het lopende jaar

Het hoofdkantoor van DSM in Heerlen. © L1 (Ralph Souren)
Speciaalchemiebedrijf DSM heeft in het derde kwartaal de omzet opgevoerd. Het bedrijf dat zich richt op onder meer voedingsingrediënten en -supplementen, verhoogde de prijzen. Daarnaast waren ook de wisselkoerseffecten gunstig, door de goedkoper geworden euro.
Wel daalde de winstmarge en DSM is dan ook minder optimistisch geworden over de bedrijfswinst die over het hele jaar de boeken in zal gaan.

Interen op winstmarge

Die lagere winstverwachting wordt volgens volgens DSM veroorzaakt door gestegen prijzen voor grondstoffen. Die zijn eerst in de kosten te merken voordat DSM met een vertraging de eigen prijzen vervolgens kan verhogen. Dat betekent dat er enige tijd ingeteerd wordt op de winstmarge.

Meer producten verkocht

De hoeveelheid producten die DSM verkocht ging met 2 procent omhoog, bij de afdeling die zich richt op voeding en gezondheid voor dieren bleef het stabiel. De totale omzet ging met 20 procent omhoog tot 2,2 miljard euro. Het grootste deel van die extra omzet werd veroorzaakt door hogere prijzen en de verkoop van duurdere producten, en dus wisselkoerseffecten.
DSM laat weten op eigen kracht een omzetgroei van 9 procent te hebben behaald. De aangepaste bedrijfswinst ging met 3 procent omhoog tot 356 miljoen euro.

Sterke marktvraag

"De marktvraag bleef sterk in alle drie onze werkterreinen ondanks een uitdagende macro-economische omgeving", zeggen topbestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze in een toelichting. De twee blijven vol vertrouwen voor de doelen voor de lange termijn.

Onderdelen verkocht

DSM verkocht de afgelopen tijd de onderdelen die sterke vezels maken en die materialen maken voor onder meer de autobranche. Dat deed het bedrijf ter voorbereiding op de fusie met het Zwitserse Firmenich. Er wordt goede voortgang gemaakt met de stappen richting die fusie, stellen Matchett en De Vreeze.