Rutte: 'Genoeg steun na watersnood, maar wel te traag'

Premier Rutte en minister Adriaansens in gesprek met gedupeerden van de watersnood © L1 (Ruud van Broekhoven)
Bijna anderhalf jaar na de watersnood in Zuid-Limburg heeft premier Mark Rutte een bezoek gebracht aan het getroffen gebied in Zuid-Limburg.
In Valkenburg sprak hij samen met economieminister Micky Adriaansens met ondernemers die in juli 2021 werden getroffen werden door plotselinge overstromingen in Heerlen en Valkenburg. Daar erkende hij dat de hulp na de watersnood beter kan.

Onder de indruk

"Ik ben onder de indruk", zei Rutte na afloop van het gesprek met onder meer de uitbaters van een overstroomd bed and breakfast in Heerlen. "Twee mensen die na hun pensioen een bedrijf beginnen dat vrijwel meteen wordt getroffen door het water. En nu zijn ze nog steeds bezig met het herstel."

Klap na klap

Volgens de premier is het extra wrang dat zij en andere ondernemers dankzij de overstroming, de coronacrisis en nu de energiecrisis klap na klap hebben gekregen. Al nuanceert hij dat wel: "Tijdens de coronacrisis hebben we de horeca overeind gehouden, nu met de energiecrisis helpen we vooral de burgers waardoor er hopelijk ook weer geld naar het bedrijfsleven gaat."

Sneller

De steun na de watersnood kan wat hem betreft wel beter: "De hoogte van de bedragen is niet het probleem, de traagheid waarmee mensen hun geld krijgen is het probleem. Dat komt onder meer omdat mensen eerst bij hun verzekering moeten proberen de schade te verhalen. We willen kijken hoe we dit soort regelingen kunnen versimpelen, dat mensen sneller hun geld krijgen."