'Domino-effect dreigt voor Chemelot'

Minister Adriaansens tijdens haar bezoek aan Chemelot op 31 oktober © ANP
Op industriepark Chemelot dreigt een domino-effect als bedrijven vertrekken door de hoge energieprijzen. Daarvoor waarschuwt directeur Loek Radix maandag, tijdens het bezoek van economieminister Micky Adriaansens aan het bedrijventerrein.
"De bedrijven zijn hier zo verweven met elkaar, met de levering van grondstoffen en energie, dat zo'n domino-effect niet denkbeeldig is", zegt Radix.

Halve kracht

Door de energiecrisis ligt op dit moment ongeveer de helft van Chemelot buiten bedrijf: "De ene keer start weer een fabriek op, dan schaalt er weer eentje af. Op dit moment draaien we op ongeveer 50 procent."

Olie en gas

De bedrijven op Chemelot hoeven in ieder geval niet op een oplossing uit Den Haag te rekenen. "Dit gaat om enorme bedragen, die trek je niet zomaar uit je achterzak", aldus de minister. "Uiteindelijk moeten bedrijven als hier op Chemelot veel minder afhankelijk worden van olie en gas. Als overheid moeten we proberen dat te versnellen. Maar we moeten ook het speelveld met de buurlanden zo gelijk mogelijk proberen te houden."

Vertrouwen

Het risico dat internationale bedrijven van Chemelot vertrekken erkent Adriaansens, maar als minister van economische zaken kan zij daar weinig aan doen. "Een bedrijf beslist zelf waar het investeert. Als overheid proberen we er wel voor te zorgen dat bedrijven het vertrouwen hebben om door deze crisis heen te komen."

Infrastructuur

Radix hoopt op meer: "De regering kan werken aan de infrastructuur die nodig is om die energietransitie te versnellen, en zorgen dat het onderwerp ook binnen Europa op de agenda blijft staan. Want dit is een probleem voor heel Europa. Als de industrie hier vertrekt, krijgen we net zo'n scenario als destijds bij de mijnsluiting."