Krappe arbeidsmarkt: bijna 30.000 vacatures staan open

Ook het aantal werkeloosheidsuitkeringen in Limburg is laag. © iStock
In Limburg staan bijna 30.000 vacatures open, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV.
Vooral in Zuid-Limburg zoeken bedrijven of organisaties volop naar werknemers: daar staan 13.800 vacatures open. In Midden-Limburg zijn dat er 6.900 en in Noord-Limburg 7.800.

Vergrijzing en ontgroening

Volgens Gerald Ahn, arbeidsmarktdeskundige van het UWV in Zuid-Limburg, zorgt de combinatie van vergrijzing en ontgroening voor de problemen op de arbeidsmarkt. "Zuid-Limburg vergrijst sneller dan de rest van Nederland. Mensen gaan met pensioen en jongeren moeten die banen opvangen. Maar er is ook sprake van ontgroening: een dalend geboortecijfer. Er zijn te weinig jongeren om alle banen van de gepensioneerden op te vangen. Met als gevolg dat er een enorme krapte is", legt Ahn op L1 Radio uit.

Zeer krappe arbeidsmarkt

In vrijwel alle sectoren in de provincie is er daardoor sprake van een 'zeer krappe' arbeidsmarkt. Alleen creatieve en taalkundige beroepen en pedagogische beroepen hebben het iets beter: daar wordt de arbeidsmarkt ingedeeld in 'krap.' In Noord-Limburg hoort daar de sector transport en logistiek daar ook bij. Het aantal openstaande vacatures is ten opzichte van eind 2019, vlak voor de start van de coronacrisis, verdubbeld.

Noord-Limburg

In Noord-Limburg wordt het meest gezocht naar mensen die werkzaam zijn in de techniek (bijna 1.600 vacatures), gevolgd door economisch en administratief werk (zo'n 1.450 vacatures)) en dienstverlening (920 vacatures).

Midden-Limburg

Ook in Midden-Limburg staan de meeste vacatures open in de technieksector (bijna 1.600), gevolgd door economisch en administratief (1.100) en commercieel werk (900 vacatures).

Zuid-Limburg

In het zuiden van de provincie staan de meeste vacatures open voor economische en administratieve beroepen (2.750), gevolgd door techniek (2.100) en dienstverlening (1.750). Vooral uitzendbureaus geven volgens het UWV aan in de problemen te komen vanwege het hoog aantal openstaande vacatures. Ook de horeca- en logistieke sector heeft het zwaar door de krapte op de arbeidsmarkt.
Eind juli maakte het UWV al bekend dat het aantal werkeloosheidsuitkeringen 'historisch laag' is in Limburg. Zo werden er in juni nog 11.036 uitkeringen verstrekt, bijna een derde minder dan eind 2019. Volgens Don Thijssen, rayonmanager UWV Noord- en Midden-Limburg, zijn aanpassingsvermogen en creativiteit de sleutel tot succes om de krapte op te lossen.