Opnieuw streep door Martin Buber maar Kerkrade houdt vol

Er komt geen middelbare school in de gemeente Kerkrade. © iStock
Er komt komend jaar geen nieuwe middelbare school in Kerkrade. Het Ministerie van Onderwijs, dat eerder geen groen licht gaf, wees ook na een bezwaarprocedure het plan voor een Martin Buber school af.
Kerkrade heeft al jaren de wens om volledig middelbaar onderwijs aan te bieden, maar zegt niet op te geven. Maandag heeft de gemeente een nieuwe aanvraag ingediend bij het ministerie van Onderwijs, maar dat is voor het schooljaar 2024/2025. Ook overweegt de gemeente naar de rechter te stappen, maar omdat de voorbereidingstijd te kort is, kan het plan voor de nieuwe school voor zeker een jaar in de ijskast.

'Alles aan gedaan'

"Wij laten ons niet uit het veld slaan door deze afwijzing op ons bezwaarschrift. Het Martin Buber is een geweldig onderwijsconcept en we hebben er nu opnieuw alles aan gedaan om bij een tweede aanvraag succesvol te zijn", zegt onderwijswethouder Jo Schlangen.

Havo en vwo

Het Martin Buber, een onderwijsvorm voor alle niveaus, zou een school moeten worden voor maximaal 600 leerlingen. Tien jaar geleden verdween een groot deel van het onderwijs uit Kerkrade toen College Rolduc de deuren moest sluiten. Havo- en vwo-leerlingen moesten daardoor naar middelbare scholen in gemeenten als Landgraaf en Heerlen. Alleen vmbo-scholieren konden nog onderwijs volgen in Kerkrade, bij het Beroepscollege Parkstad Limburg.

Onvoldoende concreet

De belangrijkste reden voor de afwijzing van het bezwaar op de aanvraag van vorig jaar is volgens de Onderwijsinspectie dat Het Martin Buber nog onvoldoende concreet heeft gemaakt hoe het burgerschapsonderwijs -een belangrijk criterium bij het stichten van een nieuwe school- wil inbedden in de school.

Augustus 2024

Als het aan de gemeente Kerkrade ligt, moet de inspectie voor 1 juni 2023 laten weten of de aanvraag wordt goedgekeurd. In dat geval kan Het Martin Buber in augustus 2024 de poorten alsnog openen. De gemeente is naar eigen zeggen nog steeds bezig met alle voorbereidingen voor de nieuwe school, zoals een geschikte locatie. Een van die locaties is het Disco