Valse wolfspin duikt in Limburg steeds vaker op

Wolfspin. © iStock
De valse wolfspin wordt in heel Nederland steeds vaker gezien. Vooral in de zuidelijke provincies kan het beestje goed aarden; in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland werd de valse wolfspin het vaakst gezien.
Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van waarnemingen.nl, de website waar natuurliefhebbers planten en dieren kunnen doorgeven die zij hebben gespot.

Explosief gestegen

In totaal ontving de website al bijna 1600 meldingen van de spin. Dat zijn er ruim vijf keer zo veel als in heel 2021. Alleen al uit onze provincie kwamen 256 meldingen tot nu toe binnen. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er 46. In Gelderland en Noord-Brabant werd de valse wolfspin al 280 keer gespot.
De meeste spinnen werden dit jaar gezien in de zomer. Volgens het ANP kwamen er landelijk meer dan 1300 meldingen (ruim 80 procent) dit jaar na juni binnen. Waarom ze in die periode vaker werden gezien, kan Van Helsdingen niet verklaren. "Maar het is wel zo dat de spin bij warm weer iets actiever is, afhankelijk van hoeveel honger het beestje heeft."

Middellandse Zeegebied

Eigenlijk hoort de valse wolfspin thuis in het Middellandse Zeegebied, maar ze kunnen steeds beter overleven in het Nederlandse klimaat. "De spin komt inmiddels voor in de meeste delen van Nederland, al sinds een jaar of tien", weet spinnendeskundige bij Naturalis Peter van Helsdingen.

Spin kan bijten

Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen die volgens Van Helsdingen het beste op zijn plek laten zitten. De spin is iets groter dan de gemiddelde Nederlandse spin. "Pak hem in ieder geval niet op met je handen, want ze kunnen bijten", adviseert Van Helsdingen. De spin bijt in principe alleen als deze zich bedreigd voelt. Door zijn grootte kan hij door de huid van mensen bijten. De pijn is vergelijkbaar met een wespensteek.
Een Heerlense vrouw kan daarover meepraten. Ze beleefde half oktober een angstige nacht nadat ze een wolfspin in huis ontdekte. Ze probeerde hem buiten te zetten, maar daar was de spin niet van gediend. Hij viel de vrouw aan. De dierenambulance moest er de volgende dag aan te pas komen om het beestje uit huis te zetten.

Glas met kartonnetje

"Mocht je 'm echt naar buiten willen brengen, dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder", vertelt Van Helsdingen. "Valse wolfspinnen zitten vaak erg stil en zijn niet zo snel, dus ze zijn goed te vangen."
Bij een grote spin als deze is de exacte soort voor de meeste mensen van minder belang © L1

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!