2700 Limburgse jongeren in de jeugdhulp slapen niet thuis

Afbeelding ter illustratie. © iStock
In het eerste halfjaar van 2022 kregen 2700 Limburgse jongeren jeugdhulp met verblijf. Dat betekent dat zij niet thuis bij hun eigen familie slapen.
Vergeleken met het eerste halfjaar van 2021 maakten net iets minder Limburgse jongeren gebruik van zo'n hulpvorm, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toen waren er nog 2745 jongeren met jeugdzorg die niet thuis sliepen.

Niet thuis slapen

Bij deze vorm van jeugdhulp wonen jongeren bij een pleeggezin, of verblijven zij in gezinsgerichte opvang, een leefgroep bij een jeugdhulpinstelling of in een vorm van gesloten jeugdhulp.

Zuid-Limburg

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten op dit gebied. Zo kreeg in de gemeenten Brunssum, Heerlen en Kerkrade meer dan 2 procent van alle jongeren tot 23 jaar in het eerste halfjaar van 2022 jeugdhulp met verblijf. In Voerendaal was dit minder dan 0,4 procent. Ook in Meerssen (0,52 procent) en Gulpen-Wittem (0,58 procent) lag dit percentage laag.
Sociaaleconomische omstandigheden spelen een rol, maar ook beleidskeuzes die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg kunnen volgens het statistiekbureau bijdragen aan de verschillen.