OM: 'Meer slachtoffers Kerkraadse verdachte oorlogsmisdaden'

Puinhopen in de Syrische stad Homs © Istock
Het Openbaar Ministerie heeft aanwijzingen dat de 34-jarige man die afgelopen mei in Kerkrade werd opgepakt op verdenking van oorlogsmisdaden, meer slachtoffers heeft gemaakt.
De komende maanden moet daar meer duidelijkheid over komen, zei de officier van justitie maandag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Den Haag.

Marteling

Volgens het OM was Mustafa A. in januari 2013 betrokken bij de gewelddadige arrestatie van een burger in diens woning, die later in een gevangenis van de inlichtingendienst van de Syrische luchtmacht gemarteld werd. Justitie gaf aan dat er sterke aanwijzingen zijn dat A. bij nog een gewelddadige arrestatie betrokken is.

Asiel

A. kwam in 2020 naar Nederland en had hier asiel aangevraagd. De Dienst Landelijke Recherche van de politie kreeg eind dat jaar tips dat A. lid zou zijn geweest van een militie die aan de kant van dictator Bashar al-Assad vocht in de Syrische burgeroorlog. Het is volgens justitie voor het eerst dat in Nederland iemand is aangehouden die aan de kant van het Syrische regime zou hebben gestaan. A. zelf ontkent in alle toonaarden. "Ik vind het heel erg dat ik hiervan word beschuldigd. De mensen die dingen over mij hebben verklaard zijn gevaarlijke mensen. Zij zijn gevaarlijk, ik niet", zei de 34-jarige Syriër.

Militie

Tijdens de vorige zitting vertelde hij al dat hij zich inderdaad had aangesloten bij Liwa al-Quds, een militie die nauw samenwerkt met de Syrische inlichtingendiensten en de Russische krijgsmacht, maar dat was enkel om het kamp waarin hij was geboren en getogen, te verdedigen. Het gaat om het Palestijnse vluchtelingenkamp al-Nayrab, in de buurt van de noordelijke Syrische stad Aleppo.

Vast

Volgens de advocaat van A. is er 'geen enkele aanwijzing' dat A. wist van mogelijke gewelddadigheden gepleegd door Liwa al-Quds. "Hij zit nu al zes maanden vast en dat begint te knellen." Hij vroeg om vrijlating van zijn cliënt, maar de rechtbank wees dat af. "Het lijkt er op dat u een hoge positie heeft gehad bij Liwa al-Quds. Daarom zijn er nog voldoende ernstige bezwaren om u vast te houden", zei de rechter.
Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak verdergaat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!