Helikopteroefening Vredepeel kan overlast veroorzaken

Een Mi-8 transporthelikopter van de Poolse luchtmacht © iStock
Een internationale militaire oefening kan de komende drie weken in grote delen van Nederland voor geluidsoverlast zorgen, waarschuwt Defensie. Er wordt gevlogen vanaf de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.
Aan de oefening Falcon Autumn doen 37 helikopters mee die laag mogen overvliegen. Ook wordt er geoefend met munitie en granaten, die voor knallen kunnen zorgen. In totaal nemen meer dan duizend militairen deel uit Nederland, Duitsland, Polen en de Verenigde Staten.

Voorbereid zijn

Falcon Autumn is een training om internationaal voorbereid te zijn op grootschalige luchtlandingsoperaties. De Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikoptercommando zijn gastheer van de oefening, die maandag van start gaat en tot 18 november duurt.

Apache-helikopters

De militairen oefenen onder meer vanuit de lucht en vanaf de grond het aanleggen van een bruggenhoofd in vijandelijk gebied. Ook vliegen de Apache-gevechtshelikopters. Manschappen en materieel worden gedropt uit helikopters. In de laatste week van Falcon Autumn is er een grote gezamenlijke oefening bij voormalig vliegveld Valkenburg.
Er wordt dagelijks getraind van 6:00 uur 's morgens tot middernacht, maar niet op zondag.