Venrays Kookboek: van familierecept tot wereldgerechten

Meer dan 150 recepten kregen de dames van Kiwanis de Rooyse Ladies uit Venray binnen na een oproep om recepten toe te sturen om er een kookboek van te kunnen maken.
Op die manier kreeg de damesclub een kijkje in de keukens van verschillende Venraynaren. Een aantal recepten zijn al veel generaties in de familie, andere zijn meegenomen van reizen over de hele wereld. Samen met vijf Venrayse chef-koks werd een selectie van 50 recepten gemaakt, die een plek hebben gekregen in het kookboek genaamd 'Venrayse favorieten'. Het is een variatie geworden van voorgerechten, hoofdgerechten en desserts.

Culinair verhaal

De selectie van de 50 recepten was voornamelijk gebaseerd op creativiteit, en de moeilijkheidsgraad van een recept. Want uiteindelijk moet iedereen het recept kunnen maken. De helft van de 50 gerechten moest bovendien een goed verhaal hebben. Waar komt het recept vandaan? Waarom is het ingezonden?

Eten op vuilnishopen

Een van die verhalen is het gerecht van Jan Hendriks en Alda Haegens die een recept instuurden waarvoor ze de inspiratie op vakantie vonden. De naam: 'oude vodden'. Het gerecht dankt zijn titel aan een reis naar Guatemala waar ze letterlijk kinderen zagen eten op en van de vuilnishopen aldaar. "We hebben dit gerecht ingestuurd omdat het gemaakt wordt van allerlei oud voedsel, dingen die je overhoudt. In een duurzame wereld is het heel belangrijk dat je geen voedsel weggooit, dat je alles gebruikt. Dat kan met dit gerecht". Verklaart Jan de reden van hun inzending.

Goede doel

De opbrengst van het boek wordt aan een goed doel besteed. Kunstenaars Krista Smulders en Michiel Ubels gaan in het voorjaar van 2023 een speel-kunstwerk in het Odapark maken waar kinderen op kunnen spelen. Op die manier wordt geprobeerd om de spelende kinderen op een creatieve manier met kunst in aanraking te laten komen.