Montessori College Limburg stap dichterbij

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De komst van een Montessori College naar Limburg is een stap dichterbij. Initiatiefnemers haalden voldoende steunbetuigingen op. Per september 2024 zou het Montessori College willen starten in Maastricht.
Om aan te tonen dat er voldoende draagvlak is voor het Montessori-middelbaar onderwijs, waren 290 handtekeningen nodig van geïnteresseerde ouders.

Eindsprint

Met een laatste eindsprint werden uiteindelijk ruim 300 steunbetuigingen verzameld. Daardoor mag het Montessori College een formele aanvraag indienen bij de onderwijsinspectie. Die oordeelde vorig jaar al positief over het onderwijsconcept, maar toen was er nog onvoldoende steun van ouders. "De onderwijsplannen zijn niet veranderd, dus ik ga ervan uit dat het advies van de onderwijsinspectie opnieuw positief is", aldus initiatiefnemer Maurice Lambriex.

September 2024

De aanvraag betreft voorlopig alleen een VWO-afdeling van het Montessori College. Als de inspectie het verwachte positief advies geeft, neemt de minister dat oordeel in juni 2023 over.
"We zouden dan in september 2024 kunnen beginnen. Op dit moment zijn we in gesprek met de gemeente over een fysieke locatie. Doordat de gemeente Maastricht een integraal plan maakt voor alle middelbare scholen, kunnen wij als Montessori College meegenomen worden in die nieuwbouwplannen." Maastricht wilde een scholencampus bouwen op de Groene Loper, maar de plannen gingen al meermaals op de schop.

Zuid-Limburg

Met de komst van het Montessori College zou Limburg een eerste middelbare school krijgen met het Montessori-concept. De provincie heeft meerdere Montessori-basisscholen, maar nog geen middelbare school. "De dichtstbijzijnde vestigingen zijn nu Eindhoven en Nijmegen, dus we zijn heel blij met deze mijlpaal", aldus Lambriex.
Het Montessori-college zou ook een van de weinige middelbare scholen in Maastricht zijn die niet onder de koepel valt van LVO, de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs.

Montessori-concept

Centrale gedachte achter het Montessori-idee is dat leerlingen zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen, op basis van hun eigen capaciteiten. "We hebben alle stukken ingediend. Begin volgend jaar verwachten we na een positief advies van de inspectie de volgende stap te kunnen maken", zo zegt Lambriex.