Energielabel steeds belangrijker voor huizenkopers

Foto ter illustratie. © Istock
Niet alleen de staat van het huis, de prijs of woonoppervlakte is tegenwoordig belangrijk voor mensen die op huizenjacht zijn. Er wordt ook steeds beter naar het energielabel en de isolatie van het huis gekeken.
Makelaars krijgen door de torenhoge gasprijzen steeds vaker de vraag hoe zuinig een koophuis is.

Nieuwe kozijnen

Een geïsoleerde muur of nieuwe kozijnen zijn welkom bij huiszoekers. Door de hoge gasprijzen wordt daar tegenwoordig extra opgelet. "Eerst keken mensen die een koophuis kwamen bezichtigen vooral naar de afwerking en of de sfeer leuk was. Nu kijken ze naar de kozijnen en het energielabel", zegt makelaar Antonie Berkers.

Mondjesmaat

De huizenprijzen zijn in vergelijking met een aantal jaar geleden nog steeds hoog. Ondanks dat de prijzen licht aan het dalen zijn, is een huis kopen niet zomaar voor iedereen weggelegd. Mede door de oplopende rente is het lastig om een huis te vinden dat bij jou past. "De prijzen lopen wel iets terug in deze regio", zegt makelaar Cindy Sonnemans. "Maar dat is nog mondjesmaat. Van een echte verandering in de huizenmarkt kunnen we nog niet spreken."

Warmtefonds

Per 1 november hebben huiszoekers met een lager inkomen en ouderen mensen ook recht op het warmtefonds. "Hierdoor kunnen kopers die een huis hebben gekocht dat nog niet energiezuinig is, alsnog de woning zelf verduurzamen", vertelt Berkers. "Door middel van een laagdrempelige lening vanuit het Rijk kunnen nieuwe woningeigenaren bijvoorbeeld zelfde spouwmuur isoleren of een warmtepomp of zonnepanelen aanschaffen."