Hulpstichting zelf in problemen door inflatie

Stichting Éngele van Zitterd-Gelaen. © L1
Al bijna 10 jaar helpt Stichting Éngele van Zitterd-Gelaen gezinnen in Sittard, Geleen en Born die in aanmerking komen voor de voedselbank. Door de inflatie heeft de organisatie het zelf nu ook moeilijker.
Door de hoge inflatie en stijgende energiekosten melden steeds meer gezinnen zich. Ook gezinnen met twee werkende ouders zien ze steeds vaker. De norm voor deelname hebben ze verlaagd, zodat meer mensen gebruik kunnen maken.

Energierekening

De organisatie heeft het zelf ook moeilijker. Vanaf november bedraagt de energierekening tussen de 800 en 1000 euro. Oprichter Monique Zandkuijl-de Jong vertelt dat ze niet weet hoe ze het moeten gaan betalen. "We krijgen geen subsidie of toelagen. Wat we konden doen zoals de verwarming uitzetten en overal LED lampen hebben we gedaan. We willen nu zonnepanelen."
De huur van de twee panden betalen ze van de opbrengsten van de tweewekelijkse snuffelmarkt. Op de markt zijn kleding, huisraad, speelgoed, sinterklaas en kerstspullen te koop. De prijs van de items is laag en begint bij 75 cent.
Wat is de definitie van armoede eigenlijk? En wanneer ben je in Nederland arm? Dat leggen we in de video hieronder uit: