'Maastricht heeft koelste binnenstad tijdens snikhete dagen'

Op de Markt in het centrum van Maastricht werd de grondtemperatuur maximaal 43,6 graden. © ANP
Het centrum van Maastricht is tijdens snikhete dagen gemiddeld genomen koeler dan andere binnensteden in Nederland.
Dat blijkt uit onderzoek van platform Innovation Origins.

Weerkaarten

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van weerkaarten van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en informatie van satellieten van NASA. Zij kunnen de grondtemperatuur meten en daardoor in kaart brengen hoe heet het in een centrum van een stad wordt.

Maas

Volgens Innovation Origins is het aan de Maas te danken dat het op de Markt nog 'redelijk' koel blijft. "Maastricht profiteert net als Amsterdam van een flinke hoeveelheid water. Hier zijn het alleen geen grachten. Hier fungeert de meanderende Maas als een natuurlijke airconditioning voor de omliggende gebieden", aldus de onderzoeker.
Zo werd het in het centrum van Maastricht in het warme weekend van 12 en 13 augustus niet warmer dan 43,6 graden op de grond. Hoewel dit al behoorlijk warm lijkt, kan het nog veel heter. In Utrecht zijn datzelfde weekend temperaturen van 55,5 graden gemeten op het Jaarsbeursplein.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!