Video: Speciale Klimaatroute langs de Geul

Het Geuldal bij Epen. © iStock
Natuurmonumenten heeft in het Geuldal bij Epen een speciale klimaatroute uitgezet. Het gaat om een wandeling van ruim vier kilometer waar tal van elementen in het landschap te zien zijn die herinneren an de zware overstromingen van juli vorig jaar.
De route volgt het spoor van de regendruppels in omgekeerde richting. Dus van de rivier naar de berghellingen in het Heuvelland. Door de dagenlange extreme regelval liep vorige zomer het Geuldal volledig onder water met zware overstromingen tot gevolg.

Lokale opvang

Natuurmonumenten wil met de wandeling laten zien dat 80 procent van de neerslag die toen viel, lokaal werd opgevangen en vastgehouden in de bodem. Vooral bossen en grasland zorgen ervoor dat het water maar langzaam richting de Geul en de Maas afstroomt. Het waren destijds vooral overvloedige waterstromen uit de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel die de watersnoodramp veroorzaakte.

Geen bordjes

De wandelroute die begint tussen Epen en Camerig loopt langs de Geul en de rand van het Vijlenerbos. De route staat nog niet met bordjes aangegeven maar dat volgt binnenkort.