Vogelgriep vastgesteld vlak over de provinciegrens

Stockfoto © iStock
In Neerkant, vlak over de provinciegrens bij Meijel, is vogelgriep vastgesteld bij een bedrijf. De vogelgriep heeft ook invloed op bedrijven in Limburg.
Zo wordt er vervoersverbod afgekondigd in de tien kilometerzone rond het bedrijf.

Leghennen

Het bedrijf in Neerkant (gemeente Deurne) is een opfokbedrijf voor ouderdieren. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de ongeveer 25.000 leghennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bemonsterd

Binnen drie kilometer van het bedrijf ligt nog zes pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone rondom het bedrijf liggen 83 andere pluimveebedrijven. Voor die bedrijven geldt een vervoersverbod. Het besmette bedrijf ligt op de grens van de 10 kilometerzone van het eerder besmette bedrijf in Ospel en middenin de 10 kilometerzone van het bedrijf in Heythuysen. De helft van het totale 10 km gebied rondom het bedrijf in Neerkant heeft overlap met andere beperkingszones.

Ophokplicht

Sinds begin oktober is een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten van kracht in Nederland vanwege het hoge aantal besmettingen met vogelgriep.