Wooncorporatie voert kleine energieklusjes uit bij huurders

Sjors Hanno plaatst tochtstrippen in opdracht van wooncorporatie Wonen Zuid. © L1 (Peter Beeker)
Wooncorporatie Wonen Zuid probeert de kou buiten te houden met gratis tochtlatjes en deurborstels. Nog niet heel veel huurders maken daar gebruik van.
"De aanvragen druppelen binnen maar dat mag nog best wat meer worden", zegt Laura Kersten van Wonen Zuid.

Tochtlatjes

Lisan Caris (65) uit Roermond is in ieder geval blij met de gratis service. Het tocht in het appartementencomplex waar ze sinds een paar maanden woont. De medewerker van een aannemersbedrijf plaatst nieuwe tochtlatjes bij de voordeur en de deur naar het balkon. "Ik ben een beetje een koukleum maar dat heeft ook te maken met de spierziekte die ik heb", vertelt Lisan Caris.

Renoveren

"Het houdt zeker de kou buiten de deur maar mensen moeten niet verwachten dat dit zorgt voor een lage energierekening. Daar is meer voor nodig dan een tochtlat of deurborstel." Laura Kersten is van de afdeling technisch beheer bij de wooncorporatie. "Veel van ons woningaanbod stamt uit de jaren zeventig. Toen werd er heel anders gebouwd. Om dat soort woningen energiezuinig te maken moet je grondig renoveren. Daar zijn we ook mee bezig maar dat kost helaas veel meer tijd."

Energiecoach

Eén maand geleden is Wonen Zuid met de actie gestart. Huurders kunnen kleine klusjes zoals dat bij Lisan Caris gebeurt, laten uitvoeren. Laura Kersten: "Mensen kunnen ook heel veel zelf doen. We hebben energiecoaches in dienst die daar advies in geven."