Limburgse bevolking gegroeid behalve in Stein en Vaals

Een luchtfoto van Vaals. © Bing Maps
Vrijwel in alle gemeentes in Limburg is de bevolking de afgelopen negen maanden gegroeid, met uitzondering van de gemeenten Stein en Vaals.
Die twee gemeenten zagen het inwonersaantal iets slinken. Dat laten de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag zien.

Miniem verschil

Het gaat overigens maar om een miniem verschil: in Stein wonen eind september 26 mensen minder dan begin januari dit jaar (24.803). Zo overleden (243) er meer mensen dan dat er baby's (132) werden geboren. Ook vertrokken er meer inwoners (781) naar een andere gemeente of het buitenland dan dat er nieuwe mensen (694) in de gemeente kwamen wonen.

Stijging het hardst

In Vaals gaat het om een afname van 19 inwoners. Daar overleden 100 inwoners en zagen 32 nieuwkomelingen het levenslicht. Er vertrokken 549 mensen naar elders terwijl er 242 een huis betrokken in Vaals. In de gemeente Gennep was de stijging relatief gezien het hardst. Daar woonden eerst 17.237 mensen en inmiddels 17.705.
Bekijk hier hoe het inwonersaantal in jouw gemeente zit:

Meeste inwoners erbij

In absolute aantallen zag Peel en Maas het inwonersaantal het meest stijgen. Begin januari woonden nog 44.278 inwoners in de plattelandsgemeente, maar dat was eind september met bijna 1000 mensen toegenomen tot 45.192 nieuwkomelingen. Mogelijk komt dat mede doordat er 1.148 immigranten naar Peel en Maas kwamen. Alleen in Maastricht (5.455) en in Venlo (1.959) waren dat er meer.
Volgens het statistiekbureau komt de landelijke toename vooral door immigratie. Ongeveer een derde van alle immigranten kwam uit Oekraïne. In het algemeen werden er minder baby's geboren dan vorig jaar in dezelfde periode toen er sprake was van een . Ook overleden er relatief meer mensen.