Vakbond FNV dreigt met nieuwe staking streekvervoer

Trein van Arriva © iStock
Vakbond FNV dreigt met een vierdaagse staking in het streekvervoer als werkgevers niet met garanties komen voor een betere cao.
FNV heeft de werkgevers laten weten dat zij voor 11 december met een voorstel voor een 'eerlijke en goede' cao moeten, anders volgt er vanaf 12 december een vierdaagse staking.

Lonen meestijgen

"Onze leden blijven strijdvaardig en willen nu niet opgeven. De nieuwe cao moet er voor zorgen dat de lonen meestijgen met de prijzen in de winkels en dat de werkdruk naar beneden gaat. Die garantie hebben we nodig, voordat we verder kunnen praten", aldus Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer.

Praten over nieuwe cao

Vervoerder Arriva geeft aan dat ze altijd openstaan om in gesprek te gaan met de FNV. "Alleen niet over de lopende cao. We hebben altijd gezegd: kom aan tafel om te praten over de nieuwe cao. We gaan niet praten met een partij terwijl die staakt of dreigt met een staking." Een staking maakt een onderhandeling volgens Arriva 'ingewikkeld'. "Je wilt een constructief gesprek kunnen voeren. Je kunt niet meer staken over een cao dat wettelijk gezien geldig is, omdat de CNV deze wel heeft getekend, vinden wij", zegt een woordvoerster.

Hoger loon en personeelstekort

Vorige week vond er al een driedaagse staking plaats. De werknemers in het streekvervoer, buschauffeurs, machinisten en verkeersleiders, staakten voor een hoger loon, minder werkdruk en een aanpak voor het personeelstekort.
Volgens FNV heeft 70 procent van de leden het werk toen neergelegd. Van der Gaag: "Dat zijn in totaal zo’n 4000 medewerkers, een enorm aantal. Ze hebben een heel krachtig en duidelijk signaal afgegeven aan de werkgevers. Die kunnen dat wat ons betreft nu niet meer negeren."