Aanhoudingen en achtervolging bij mensensmokkelcontrole

Marechaussees staan klaar voor de controle. © Track '88
De Koninklijke Marechaussee controleerde woensdagavond B-wegen rond Maastricht op mensensmokkel, bijgestaan door politie en Belgische collega’s. Daarbij zijn twee mensen aangehouden.
Een van hen had een vals Moldavisch rijbewijs bij zich en in zijn auto lag veel koper waarvoor de man geen verklaring had. In de auto van de ander lagen een rubberboot en zwemvesten, aanwijzingen dat de man zich met mensensmokkel zou kunnen bezighouden. Ook is iemand staande gehouden wegens een openstaande boete.

Achtervolging

Een motoragent van de marechaussee zag daarnaast op de A2 bij Maastricht een gestolen auto rijden, waarop hij de achtervolging inzette. Ook andere patrouillewagens probeerden de vluchtende autodief te achterhalen, maar de auto wist de marechaussee met snelheden van boven de 250 kilometer per uur voor te blijven en naar Duitsland te ontkomen.

Controle

De marechaussee controleert regelmatig de grensovergang van de A2 bij Eijsden, maar zette woensdagavond ook een fuik op op de omliggende B-wegen in Maastricht en omgeving. De controles werden onder meer uitgevoerd door motorrijders en door agenten in burger. De politie hield tegelijkertijd controles in verband met onder meer de wegenverkeerswet, verboden wapenbezit en alcohol- en drugsgebruik.
De marechaussee controleerde op mensensmokkel © Orange Media
Aanleiding voor de actie is volgens een woordvoerder van de marechaussee een flinke stijging van het aantal incidenten rond mensensmokkel vorig jaar. Vorig jaar waren dat er zo’n 400, nu zijn dat er tot oktober al 360 incidenten, aldus de woordvoerder. "Vorig jaar zagen we een stijging, dit jaar zien we nog steeds een groot aantal incidenten." In heel Nederland waren er vorig jaar meer dan 200 aanhoudingen.

Rubberbootjes

Met incidenten wordt onder meer gedoeld op het steeds vaker vinden van rubberbootjes in voertuigen. De bootjes worden waarschijnlijk gebruikt voor smokkel via het Kanaal vanaf Calais. Maar ook aan de Nederlandse kust zijn rubberen bootjes aangespoeld, afkomstig uit Engeland, aldus de woordvoerder.

Meerdere routes

Volgens de woordvoerder komen de vluchtelingen Nederland binnen via allerlei routes vanuit Europa. "We zien onder meer dat er mensen gesmokkeld worden om ze bijvoorbeeld naar Calais of Hoek van Holland te brengen."
De focus bij de actie woensdagavond lag volgens de marechaussee niet op de vluchtelingen, maar op de achterliggende mensensmokkel, waaraan veel geld wordt verdiend onder mensonterende omstandigheden.

Meerdere acties

Behalve via Maastricht gaat veel mensensmokkel ook via Venlo, aldus de woordvoerder. De komende tijd zal de marechaussee meer grote acties uitvoeren om smokkel tegen te gaan.