L1mburg Centraal: Amateurclubs in financiële problemen

Stockfoto © iStock
Steeds meer amateurclubs in financiële problemen, Suzan Seegers speelt Edith Piaf, Oktoberfeest Sittard kijkt terug op top-editie.
Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.

Amateurclubs in financiële problemen

De hoge energiekosten zorgen voor grote problemen bij de Limburgse amateursportverenigingen. Zo ziet de Valkenburgse voetbalvereniging Walram de energiekosten per 1 januari verdrievoudigen. Die extra kosten zijn niet terug te verdienen via een contributieverhoging. Daarom vragen de gezamenlijke sportverenigingen in Valkenburg aan de Geul om een noodfonds bij de gemeente, om de winter door te komen.

'Universiteit houdt verkrachters en aanranders hand boven het hoofd'

Een keiharde beschuldiging aan het adres van de Universiteit Maastricht: de universiteit zou verkrachters en aanranders de hand boven het hoofd houden. Dat stelt de groep Feminists of Maastricht, die zegt dat de universiteit een opgenomen bekentenis heeft van een dader en dat de universiteit slechts een bemiddelingsgesprek zou hebben aangeboden tussen slachtoffer en dader.

Oktoberfeest Sittard sluit top-editie af

Na drie jaar was er weer een Sittards Oktoberfeest, met alle toeters en bellen, in vol ornaat. Deze editie was groter dan ooit. Het najaarsfeest is volgens de organisatie rooskleurig verlopen, met tienduizenden bezoekers en zonder grote incidenten.

Markt minder in trek, maar niet in Maastricht

Het aantal markthandelaren blijft dalen. In tien jaar tijd heeft 15 procent van de ondernemers er de brui aan gegeven. Dat zijn er zo'n kleine 2000, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Met name de non-food kramen verdwijnen. Het aantal kraampjes met textiel, kleding en schoenen is in de afgelopen tien jaar met 28 procent gedaald. Op de Markt in Maastricht was het woensdagochtend overigens niet te merken dat het minder druk was en bleek het onderzoek het gesprek van de dag te zijn.

Suzan Seegers speelt Edith Piaf

Suzan Seegers gaat de titelrol vertolken in een nieuwe musical Edith Piaf. Dat heeft producent Theater BV bekendgemaakt. De musical gaat over het leven en werk van de iconische zangeres uit Parijs. Suzan Seegers is te gast in de studio.

Designweek met oplossingen voor de toekomst

Het is het grootste designevenement van Noord-Europa met zo'n 300.000 bezoekers over 100 verschillende locaties door Eindhoven, met werk van zo'n 2600 ontwerpers. Ook jonge talenten van de Design Academy Eindhoven pitchen hun afstudeerwerk en hopen zo in contact te komen met geïnteresseerden over de hele wereld. Tussen die talenten zitten ook Limburgers.

Lars Rouffaer testte kwaliteiten in debuutseizoen

21 november staat het Limburgs Wielergala op het programma. In de uitzendingen maken we de genomineerden bekend voor de prijs van Limburgs Renner van de Toekomst. Daarvoor zijn Wout Joore, Wout Toussaint en Lars Rouffaer genomineerd. Laatstgenoemde heeft tijdens zijn debuutseizoen bij de belofterenners vooral geprobeerd te ontdekken waar zijn kwaliteiten liggen.