Rookwolk brand Lanaken: geen schadelijke stoffen gemeten

Boven Zuid-Limburg was woensdag een grote zwarte rookwolk te zien vanwege een brand op een industrieterrein in Lanaken.
Er zijn geen schadelijke concentraties van gevaarlijke stoffen vrijgekomen, meldt Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De wind zou zich in de loop van de avond naar het zuidoosten draaien, waardoor de rookpluim rond 24:00 uur de regio verlaat.

Grote rookwolk

De brand brak woensdagmiddag rond 17:00 uur uit bij een recyclingbedrijf en was rond 22:00 uur nog niet onder controle. Onder meer een stapel plasticafval staat in brand. De ontstane rookwolk is vanaf grote afstand te zien. Onder meer vanuit Vijlen en Schinnen komen meldingen.
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg zei eerder op de dag dat de rook richting Geulle, Beek en Geleen trok. Het advies is om uit de rook te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. In een aantal buurten in Maastricht zou een brandlucht hangen.

Rook over mijn huis

Een man uit Limburg die in Lanaken woont, vertelt dat hij vlak bij het brandende bedrijf woont. "Ik woon hier een paar honderd meter verderop. De zwarte rook gaat nu letterlijk over mijn huis. Het brandt fel. Het is een bedrijf dat al jaren voor problemen zorgt omdat zij plastic afval verwerken. Dat zorgt voor enorm veel stank- en geluidsoverlast."

Nog niet onder controle

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken zei woensdagmiddag dat de brand bestreden wordt door de omliggende brandweerkorpsen uit Belgisch-Limburg. Ze worden geassisteerd door de brandweer van Maastricht. "Op het terrein van het bedrijf staan balen plastic afval in brand", zegt de burgemeester. "De brand veroorzaakt veel vuur en veel rook." Volgens de burgemeester is de brand wellicht pas later woensdagavond onder controle. "Het vuur zal pas in de loop van de avond geblust zijn." Volgens de burgemeester is er niemand gewond geraakt bij de brand.