Rechter kent wrakingsverzoek over pillenkoning Schinveld toe

De rechtbank in Maastricht. © L1
Andere rechters moeten de strafzaak tegen de vermeende drugsbaron Peter van D. (65) uit Schinveld gaan behandelen. Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag bepaald.
Daarmee wordt een wrakingsverzoek, ingediend door de advocaten van Peter van D., toegekend.
De advocaten hadden geen vertrouwen meer in de drie rechters omdat ze bepaalde stukken niet meer aan het dossier wilden toevoegen. Het ging om stukken in het kader van berichtendienst Sky ECC. De rechtbank die het verzoek behandelde, gaf de verdediging gelijk, waardoor de zaak nu helemaal opnieuw en met andere rechters moet worden gedaan.

Uniek feit

Advocate Francoise Landerloo reageert verheugd. "Dit is de eerste keer in 20 jaar tijd dat ik een wrakingsverzoek doe, puur uit juridische overwegingen. De rechtbank wekte de schijn bevooroordeeld te zijn en dat kan natuurlijk niet", zei Landerloo. In 95 procent van de gevallen wordt een dergelijk verzoek afgewezen, maar nu dus niet. "In het geval van mijn cliënt zal een nieuwe rechtbank zich over de feiten gaan buigen, of dat ook geldt voor de medeverdachten is nog onduidelijk", aldus Landerloo.

De Dikke

De Limburgse drugsbaron, ook wel bekend als 'de Dikke', wordt verdacht van drugssmokkel en de productie van verdovende middelen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil hem vijf jaar achter slot en grendel plaatsen.

Berichtendienst

Peter van D. en zijn medeverdachte Rudi G. (49) liepen maart vorig jaar via de gekraakte berichtendienst Sky ECC tegen de lamp. Op basis van die berichten besloot de politie te observeren bij de Schinveldse villa van Peter. Daar zagen agenten een busje stoppen. De bestuurder, Hoensbroekenaar Lambert V. (57), sprak met Peter en reed verder. Bij een controle vond de politie 600 kilo MAPA in het voertuig. MAPA is een grondstof voor het produceren van amfetamine. De 31-jarige Mourad A. uit Eindhoven zou de leverancier zijn van die grondstof.

XTC-koning

Peter wordt in criminele en justitiële kringen gezien als de xtc-koning van Nederland. De zestiger werd in de jaren tachtig groot als producent van harddrugs. Hij stond samen met Robbie 'de Kerstman' van L. aan de wieg van xtc-productie in Nederland. 'De Dikke' wist lange tijd onder de radar te blijven.

Hoge raad

Overigens stellen advocaten ook vraagtekens bij het kraken van berichtendiensten zoals Sky ECC door politie en justitie. Ze willen van de Hoge Raad weten of dit soort opsporingsmethodes door de beugel kunnen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!