Limburgse bedrijven: 'Tegemoetkoming energiekosten fopspeen'

Stockfoto © iStock
Ruim 15 procent van de leden van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) zegt in een enquête bang te zijn voor een faillissement als ze niet meer steun krijgen voor de hoge energiekosten.
Aan de enquête die afgelopen week is verspreid onder de leden van de LWV hebben tot nu 65 bedrijven deelgenomen. Een van de respondenten noemt de tegemoetkoming een "fopspeen".

12,5 procent

Met de enquête wil de LWV de mening peilen onder leden over de mkb-regeling die het kabinet heeft aangekondigd vanwege de hoge energiekosten. Het kabinet gaat bedrijven van wie de energiekosten overeenkomen met minimaal 12,5 procent van de omzet vergoeden tot een maximum van 160.000 euro. Maar volgens de respondenten in de LWV-enquête is het minimum van 12,5 procent veel te hoog: "Slechts 17 procent van de respondenten kan aantonen dat de energiekosten minimaal 12,5 procent van de omzet gaan zijn. 83 procent van hen komt niet in aanmerking voor de regeling", valt te lezen in de resultaten van het onderzoek.

Claims

LWV-voorman Huub Narinx denkt het kabinet die norm zo hoog heeft gelegd uit angst voor veel claims. "We laten nu zien dat die angst niet terecht is. Als we de drie procentnorm zouden hanteren, zou alsnog 26 procent van de respondenten niet in aanmerking komen voor de regeling."

Miljoen

Ook een maximale vergoeding van de helft van de kosten is te weinig, zo zeggen de LWV-leden. Ruim 31 procent verwacht een toename van de energiekosten van meer dan 320.000 euro, 20 procent verwacht met de energiekosten boven de één miljoen euro uit te komen.

Concurrentiepositie

Ruim 15 procent van de respondenten verwacht een faillissement als extra energiesteun zou uitblijven. Ruim 50 procent van de respondenten denkt dat investeringen noodgedwongen achterblijven, waaronder investeringen in verduurzaming. Volgens Narinx hebben de kosten ook gevolgen voor de concurrentiepositie van bedrijven.

Tweede Kamer

De LWV zal de resultaten ook sturen aan de landelijke werkgeversbond VNO/NCW en aan de Tweede Kamer. Narinx hoopt dat het effect zal hebben en dat de vergoeding van de energiekosten ruimhartiger wordt aangepakt. Daarbij moet ook haast worden gemaakt, zegt Narinx: "Het duurt altijd even en die tijd hebben we niet", doelt Narinx op de hoge bedragen die ondernemers nu moeten betalen en de wintermaanden die aanstaande zijn.