NS Publieksprijs geschrapt: Geen prijs voor 'Limburgs' boek

Het boek 'De heks van Limbricht' van Susan Smit © ANP
De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Bij het stemmen is 'op grote schaal gemanipuleerd' en daardoor is het 'onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen', heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekendgemaakt.
Het boek De heks van Limbricht, van Susan Smit, kan daardoor ook niet meer winnen. Het boek is een op feiten gebaseerde roman over Entgen Luijten, in het Limbricht van eind zeventiende eeuw. Smit schrijft al jaren over heksen. De vertaalrechten voor het boek 'De heks van Limbricht' zijn inmiddels aan verschillende landen verkocht, zoals Canada en China.

Stemming

Afgelopen weekeinde lag de stemming enkele uren stil omdat er klachten waren binnengekomen van Kamerleden die beweerden dat hun mailadres was gebruikt. Ze zouden hebben gestemd op Het Coronabedrog, het boek van Thierry Baudet. De CPNB bevestigde dat er 'onrechtmatigheden' waren aangetroffen en bouwde een extra verificatiestap in. Dat heeft echter onvoldoende geholpen om tot een eerlijke stemming te komen.
"Vanzelfsprekend is de CPNB niet lichtvaardig tot dit besluit gekomen. De NS Publieksprijs sluit nu eenmaal naadloos aan op de doelstelling van de Stichting: het onder de aandacht brengen van Nederlandse boeken en het stimuleren van lezen. Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan", staat in een verklaring.

NS

Ook hoofdsponsor NS is 'teleurgesteld over deze afloop': "Deelnemers zijn gebaat bij eerlijke verkiezingen en dus ook bij een terechte winnaar. Nu de CPNB dat dit jaar niet kan garanderen, vinden wij het terecht dat de verkiezingen vroegtijdig worden beëindigd."
Het prijzengeld dat aan de NS Publieksprijs is verbonden, 7500 euro, wordt onder de zes genomineerde auteurs verdeeld. Ook ontvangen ze alle zes een jaarkaart van de NS.